Петролният гигант Saudi Aramco обяви, че печалбата за първото тримесечие

...
Петролният гигант Saudi Aramco обяви, че печалбата за първото тримесечие
Коментари Харесай

Печалбата на Saudi Aramco за Q1 2023 пада с 19% на годишна база

Петролният колос Saudi Aramco разгласи, че облагата за първото тримесечие на годината е спаднала с 19% на годишна база до 31.9 милиарда $. Това се дължи основно на понижения интерес към петрола, който докара и до спад в цените на суровината. Въпреки това резултатите са по-добри от предстоящото, като питане на Reuters сподели прогноза за 30.5 милиарда $.

Петролният колос Saudi Aramco разгласи, че облагата за първото тримесечие на годината е спаднала с 19% на годишна база до 31.9 милиарда $. Това се дължи основно на понижения интерес към петрола, който докара и до спад в цените на суровината. Въпреки това резултатите са по-добри от предстоящото, като питане на Reuters сподели прогноза за 30.5 милиарда $.

Освен финансовите резулати за интервала януари-март компанията също по този начин разгласи въвеждането на нов механизъм за дивиденти, свързани с резултатите, в допълнение към главния подобен. Целта на новопредставените изплащания е те да доближат сред 50 до 70% от годишния свободен паричен поток на държавното дружество. Новината докара и до увеличение на пазарната капитализация на Saudi Aramco с 4%.

Нетната облага на компанията е повишена с 3.75% по отношение на четвъртото тримесечие, а представител на компанията съобщи пред CNBC, че по-слабият резултат от облагите е бил обезщетен от по-ниски налози и по-високи финансови и други доходи. Освен това се регистрира тримесечен паричен поток от оперативни действия на стойност 39.6 милиарда $ и свободен паричен поток в размер на 30.9 милиарда, като и двата са леко нараснали по отношение на миналата година. Дивидентът на Aramco за първото тримесечие, който беше повишен през четвъртото тримесечие на предходната година до 19.5 милиарда $ в резултат на високите стойности на петрола, ще бъде изплатен в интервала април-юни.
Реклама
Плановете на държавната компания за увеличение на индустриалния потенциал от 12 млн. барела на ден до 13 млн. няма да бъдат отлагани поради спада в цените на петрола. По-широката наклонност за последователно понижаване на добива на суровината за ограничение на нездравословните излъчвания също няма да попречи на желанието на базиранита в Рияд компания да разшири активността си. " Ние също се придвижваме напред с разширението на нашия потенциал и нашата дълготрайна вероятност остава непроменена, защото имаме вяра, че петролът и газът ще останат сериозни съставни елементи на световния енергиен микс в обозримо бъдеще ", сподели основният изпълнителен шеф Амин Насър в изказване. Повишаването на потенциала би трябвало да бъде приключено до 2027 година

Той също по този начин съобщи, че ще има нарастване и в вложенията в различни енергийни източници. Нуждата от сходен ход е съвсем належаща, откакто редица от другите огромни играчи в сектора оповестиха сходни стъпки за понижаване на нездравословните излъчвания. " Нашето желание е да продължим да бъдем благонадежден енергиен снабдител със способността да предоставяме по-устойчиви енергийни решения, като поддържаме напъните за реализиране на проведен енергиен преход ", добави Насър.

Миналия месец Саудитска Арабия и други производители от Организацията на страните-износителки на нефт и техните сътрудници (ОПЕК+) оповестиха изненадващи съкращения на производството на нефт от май. Това в началото докара до скок в котировките, само че световната икономическа неустановеност и неразбираемата вероятност за търсене не престават да натежават върху цените. Повишаването на лихвените проценти от страна на Федералния запас и Европейската централна банка (ЕЦБ) с по 0.25 процентни пункта пък прави опцията от криза по-голяма.

Суровият нефт и природният газ способстваха с 32.7% от брутния вътрешен артикул на Саудитска Арабия предходната година, като рафинирането на нефт спомагателни 6%. Въпреки това приходите от нефт на кралството спаднаха с 3% през първото тримесечие до 178.6 милиарда риала, до момента в който приходите от други производства се покачиха с 9%.
Реклама Свързани публикации Неизвестна индийска компания е внесла милиони барели нефт от Русия 9 май 2023, 10:27 Златото се приближава до историческия си връх, а петролът падна под 70 $ 4 май 2023, 12:37
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР