Петролният гигант Royal Dutch Shell обяви, че ще свали дивидентите

...
Петролният гигант Royal Dutch Shell обяви, че ще свали дивидентите
Коментари Харесай

Shell сваля дивидентите си за първи път от Втората световна война насам

Петролният колос Royal Dutch Shell разгласи, че ще смъкна дивидентите си за първото тримесечие, откакто регистрира 46-процентов спад на чистата облага за интервала януари-март 2020 година по отношение на същия интервал на предходната година, поради внезапния срив на цените на петрола, провокиран от ниското търсене в изискванията на пандемия, съобщи СИ Ен Би Си.

Това първият случаи от Втората международна война насам, в който компанията смъква дивидентите си.

Нетната облага на компанията за първото тримесечие на годината доближи 2,9 милиарда $, по отношение на 5,3 милиарда $ през същия интервал на 2019 година Този резултат е малко по-добър от планувания от анализаторите, интервюирани от Refinitiv, които чакаха чиста облага от 2,5 милиарда $.

Бордът на шефовете на Shell е решил да смъкне тримесечния дял с 66% до 0,16 $ за акция по отношение на 0,47 $ за акция в края на 2019 година

„ Възвращаемостта за акционерите е съществена част от финансовата рамка на Shell. Въпреки това, поради рискът от нескончаем интервал на икономическа неустановеност, ниски цени на суровините, висока волатилност и неразбираеми вероятности пред търсенето, Борда счита, че поддържането на актуалните равнища на дивиденти не е рационално “, съобщи Чад Холидай, ръководител на Борда на шефовете на Shell.

Миналата седмици норвежката Equinor стана първата водеща петролна компания, която понижи дивидента си за този сезон. Това изпрати сигнал на пазара, че нейният образец може да бъде последван и от други енергийни компании, въпреки че BP заяви във вторник, че ще резервира дивидента си неизменен.

Сега вниманието на вложителите е ориентирано към американските колоси Chevron и Exxon Mobil, които ще разгласяват финансовите си доклади за тримесечието в петък.

Резултатите на Shell идват на фона на историческо поевтиняване на цените на петрола. Миналата седмица фючърсите върху американския лек недопечен нефт с доставка през май паднаха под нулата за първи път в историята. Към 10:30 часа през днешния ден, американският вид американският вид West Texas Intermediate се търгува при цена от 16,82 $ за барел.

От началото на годината акциите на Shell са поевтинели с над 34%.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР