Петролните фючърси продължава да поскъпват към нови най-високи нива от

...
Петролните фючърси продължава да поскъпват към нови най-високи нива от
Коментари Харесай

Петролът продължава да поскъпва към нови три и половина годишни върхове

Петролните фючърси продължава да нарастват към нови най-високи равнища от ноември 2014-а година насам предвид на задълбочаващото се напрежение в Близкия изток. Решението на президента Доналд Тръмп да изтегли Съединени американски щати от интернационалното съглашение за нуклеарната стратегия на Иран и опасността за възобновяване на " най-високо " равнище на икономическите наказания по отношение на Техеран, предизвикаха в сряда стабилен растеж с над 3% на петролните цени на международните стоковите тържища.

Вчерашното трагично повишаване на петрола беше подсилено и от данни на Енергийната осведомителна организация (EIA), показващи понижаване на складовите петролни ресурси в Съединени американски щати за последната седмица до 4-ти май с близо 2,2 млн. барела, до момента в който осреднените прогнози бяха за по-скромно намаляване с към 500 хиляди барела.

Притесненията, че идното възобновяване на американските наказания по отношение на значимия експортьор на нефт в лицето на Иран ще провокира през втората половина на година недостиг на световните петролни пазари бяха подсилени по време на търговията в четвъртък от вести за ракетни удари на Израел по ирански цели в Сирия.

Израелските военни направиха ракетни удари по отношение на ирански цели в Сирия, откакто обявиха, че иранските сили, основани там, са изстреляли ракети по техни бойци на Голанските възвишения. Отделно, подкрепените от Иран бунтовници " Хути " в Йемен изстреляха в сряда вечерта ракети към Саудитска Арабия. Това в допълнение нагнетяване на напрежението в Близкия изток задълбочава възходящото придвижване на цените на петрола по време на днешната търговия.

Фючърсите на петрола вид брент с доставка през юли нарастват с 0,85% към 77,83 $, до момента в който фючърсите на американския лек недопечен нефт с доставка през юни нараства с 0,87% към 71,75 $ за барел. Това са следващи най-високи равнища и на двата вида водещи петролни фючърси от ноември 2014-а година насам.

Трябва да се има поради, че опасенията, свързани с Иран и неговата нуклеарна договорка с главните международни сили, бяха основни за внезапно повишаване на петрола към новите три и половина годишни върхове. Съединените щати възнамеряват да наложат нови наказания против Техеран, който обезпечава към 4% от международните доставки на нефт.

В Китай, който е и най-големият покупател на ирански нефт, фючърсите на суровия нефт, търгувани на стоковата борса в Шанхай, набъбнаха с над 4% към до рекордните на този стадий 73,40 $ за барел. Това съставлява най-солидно на ден рали, откогато през март започнаха да се търгуват китайските петролни фючърси, деноминирани в юани.

Мнозинството анализатори не се надяват, че вероятно опълчването на дейностите на американската администрация от страна на съдружници на Съединени американски щати може в последна сметка да предотврати налагането на наказания по отношение на Иран, които наказания могат да влязат в действие най-рано след шест месеца (след 180 дни).

" Европа и Китай няма да се борят против глобите на Съединени американски щати. Ще мрънкат, само че ще ги одобряват. Няма никой, който реалистично се избере Иран за сметка на Съединени американски щати ", съобщи пред Ройтрес енергийната консултантска компания FGE. " Ние считаме, че предходният предел за експорт от Иран на 1 милион барела на ден (наложен при предходни санкции) ще бъде възобновена още веднъж. Както и преди, може би ще са нужни няколко стадия на съкращаване на иранския експорт, с цел да се доближат тези целеви равнища ", допълниха от FGE и предвидиха:

" Цените на петрола сигурно ще не престават да се повишават, като е допустимо още веднъж да забележим цени сред 90 и 100 $ за барел ".

В сряда американската банка Goldman Sachs съобщи, че подновяването на глобите и рисковете за петролните доставки в други елементи на света, изключително тези от Венецуела, значи, че има огромна възможност за по-високи цени от плануваното от нас повишаване на петрола вид брент през лятото към 82,50 $ за барел.

Заплахата от нови наказания по отношение на Иран идват в миг, когато петролният пазар към този момент наподобяват обезпокоен от по-силното търсене, изключително от Азия, на фона на съглашението на ОПЕК с основни производители отвън картела като Русия за ограничение на добивите с към 1,8 млн. барела дневно.

Един от факторите, които биха могли да попречат на по-нататъшното стягане на петролните пазари и респективно на възходящото ценово придвижване, е увеличението на производството в Съединени американски щати. Според последни данни на EIA, добивите на нефт в Съединени американски щати през последната седмица са нарастнали до рекордни 10,7 млн. барела дневно. Това е с 27% над американските добиви повече от средата на 2016-а година и значи, че производството в Съединени американски щати е все по-близко до това на най-големия международен производител - Русия, който добива към 11 млн. барела на ден.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР