Петролните фючърси поскъпват с около 1% по време на следобедната

...
Петролните фючърси поскъпват с около 1% по време на следобедната
Коментари Харесай

Петролът поскъпва с близо 1% с оглед на притеснения за доставките

Петролните фючърси нарастват с към 1% по време на следобедната търговия в сряда предвид на терзания, свързани с доставките на значимата енергийна суровина.

Повод за тези терзания даде Енергийната осведомителна организация на Съединени американски щати (EIA), която предвижда, че световните петролни складови ресурси ще понижат едва през всяко едно от идващите пет тримесечия, следвайки оповестеното през уикенда от " ОПЕК + " решение да продължи да лимитира добивите си и през 2024 година

Саудитска Арабия пък еднолично реши да понижи непринудено своето петролно произвеждане с още 1 млн. барела дневно през месец юли.

" Очакваме, че тези съкращения ще окажат прочут прогресивен напън върху цените на суровия нефт “, уточни EIA в своя отчет " Краткосрочна енергийна вероятност " за юни, като предвижда цената на нефт Брент да бъде приблизително към 79 $ за барел през втората половина на 2023 година, а през идната да доближи 84 $ за барел.

Агенцията също по този начин предвижда, че производството на недопечен нефт в Съединени американски щати ще доближи 12,61 млн. барела дневно през 2023 година и 12,77 млн. барела дневно през идната година, като това съставлява покачване надлежно с 0,6% за тази и с с 0,7% за 2024 година

EIA чака световното търсене на нефт да нарасне както през 2023 година, по този начин и през 2024 година, надлежно с 1,59 и с 1,70 млн. барела дневно.

Към 15,30 часа българско време фючърсите на нефт Брент нарастват с 1% назад към 77 $ за барел, а тези на американския лек недопечен нефт WTI - 0,65% към 72,35 $ за барел, заличавайки вчерашния спад.

Едно по-сериозно повишаване на петрола обаче наподобява лимитирано от продължаващите опасения по отношение на забавящата се стопанска система на Китай и евентуалните рецесии в Съединени американски щати и Европа, защото всички това ще понижи търсенето на значимата енергийна суровина.

Инвеститорите също по този начин се тормозят от вероятността за по-нататъшно повишение на лихвените проценти от водещите централни банки, което може да повлияе отрицателно на общото търсене, защото в допълнение ще утежни икономическите вероятности.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР