Петролните фючърси поскъпват с близо 1,5% през първия ден на

...
Петролните фючърси поскъпват с близо 1,5% през първия ден на
Коментари Харесай

Петролът поскъпва в началото на 2024

Петролните фючърси нарастват с близо 1,5% през първия ден на търговия на новата година предвид на изостреното напрежение в Червено море, което ускорява опасенията за нарушение на доставките.

Инвеститорските упования за  нови ограничения за стимулиране на китайската стопанска система също способстват за повишаването на значимата енергийна суровина предвид на обстоятелството, че Китай е най-големият вносител на недопечен нефт.

Към 10.00 часа българско време фючърсите на нефт Брент се покачват с 1,4% назад над 78 $ за барел, до момента в който тези на американския лек недопечен нефт – с 1,35% към 72,65 $ за барел.

Последно изследване на организация Ройтерс измежду икономисти и анализатори демонстрира, че техните упования са за осреднена цена на нефт Брент от 82,56 $ за барел през 2024 година, което е малко над междинната цена от 82,17 $ през 2023 година Анализаторите предвиждат, че слабият световен напредък ще ограничи търсенето, само че чакат геополитическото напрежение да окаже поддръжка за цените на значимата енергийна суровина.

През миналия уикенд американски бойни хеликоптери отблъснаха офанзива от подкрепяни от Иран бунтовници хуси против контейнеровоз на компанията „ Мерск “ (Maersk) в Червено море, потопявайки три лодки на хусите и убивайки 10 бунтовници.

Междувременно Иран изпрати боен транспортен съд – разрушителя Alborz – в Червено море в отговор на потопяването на три лодки на хусите от Военноморски сили на Съединени американски щати, което усили напрежението в този основен транспортен воден път, оповестиха през вчерашния ден Блумбърг и Ройтерс, цитирайки иранските държавни медии.

Един по-широкообхватен спор може да затвори значими водни пътища като Червено море и Ормузкия пролив в Персийския залив за превозване на петролни доставки.

Най-малко четири танкера, пренасящи дизелово гориво и реактивно гориво от Близкия изток и Индия към Европа, плават към Африка, с цел да избегнат Червено море, демонстрират данните от следенето на кораби, показва Ройтерс.

Поскъпването на петрола обаче към момента наподобява лимитирано заради опасенията по отношение на възходящите световни доставки, изключително от производители отвън ОПЕК, както и в следствие на  неустановеност при търсенето. Съединени американски щати доближиха рекордно високо произвеждане на недопечен нефт, оценено на 13,3 милиона барела дневно през последния регистриран интервал, паралелно с рекордни добиви в Бразилия и Гвиана.

Същевременно последните индустриални съкращения от Организацията на страните експортьорки на нефт и нейните съдружници (ОПЕК +) ще влязат в действие през това тримесечие, като това съглашение може да бъде удължено в допълнение. Търговците обаче са внимателни по отношение на обещанието на последната среща на ОПЕК + на 30 ноември 2023 г.  за в допълнение понижаване на производството, като остават скептични към осъществяването му.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР