Петролната компания Exxon има планове да започне добив на литий

...
Петролната компания Exxon има планове да започне добив на литий
Коментари Харесай

Петролният гигант Exxon планира добив на литий в САЩ

Петролната компания Exxon има проекти да стартира рандеман на литий в Арканзас от 2026 година, оповестява Reuters, цитирайки собствен източник от корпорацията. Добивът е плануван в американския щат Арканзас.

Литият е най-използваният метал за производството на акумулатори за електрически автомобили. Желанието да взе участие в развиването на бранша се приветства от производителите, които търсят всевъзможни източници на литий. Според проектите на Exxon добивът ще бъде по нова технология - металът ще се извлича от солни отлагания.
 Снимка 595163
Любопитно е, че точно Exxon създават първата презареждаща се литиево-йонна батерия в средата на 70-те години на 20-и век. Компанията се отхвърля от плана си и действително той не стига до комерсиално разпространяване. Сега обаче, дружно с сътрудници си Tetra Technologies, възнамерява да добива по 10 000 тона годишно литий. Според оценките това е задоволително за производството на 100 000 акумулатори за електрически коли.
 Магнати се борят за надзор над мина за произвеждане на литий
Магнати се борят за надзор над мина за произвеждане на литий

Бизнес ползи за над $1 милиард

Петролните компании по света са изправени пред мощен напън от страна както на еколози, по този начин и на акционери да понижат въглеродния отпечатък от активността си. При добивът на нефт се отделят течности, богати на литий и технологията по добиването му може да трансформира секторът в един от най-големите снабдители на метала в света, разясняват специалисти.

Към момента най-големите производители на литий в света остават оптимистични във връзка с дълготрайното търсене на батерийната суровина в разгара на неотдавнашните спадове на цените, подхранвани от възходящите опасения, че световният ритъм на налагане на електрически транспортни средства се забавя.

Компаниите LG Energy Solution, General Motors, Honda и други производители на коли и акумулатори преразгледаха в посока надолу проектите си за разширение в електромобилния сегмент през последните седмици, частично заради възходящите лихвени проценти, което от своя страна подклажда опасения от пренасищане с доставките на литий.

Въпреки че търсенето на ултралекия метал за акумулатори към момента се чака да нарасне тази година по отношение на равнищата от 2022 година, прогнозите на вложителите за бърз напредък на промишлеността бяха смекчени от по-слабите тримесечни доклади на компании като Albemarle, Pilbara Minerals и Livent.
 Нов план за рандеман на литий поддържа Съединени американски щати в конкуренцията с Китай
Нов план за рандеман на литий поддържа Съединени американски щати в конкуренцията с Китай

Ще има ли нов състезател в промишлеността?
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР