Петролната индустрия в Норвегия отдавна се надява да пробие в

...
Петролната индустрия в Норвегия отдавна се надява да пробие в
Коментари Харесай

Ще се осъществи ли мечтата на петролните гиганти в Норвегия за $65 милиарда?

Петролната промишленост в Норвегия от дълго време се надява да пробие в арктическите острови Лофотен, където се счита, че има милиарди барели нефт. Но по всичко наподобява, че и този път ще си остане единствено с очакванията, споделя Bloomberg.

Компаниите, които добиват нефт, настояват, че достъп до островите може да се окаже ключът към запазването на сегашните равнища на произвеждане на петрол и газ, които, съгласно прогнози, се чака да намалеят съществено. От 2004 година насам те са спаднали с 12%.

Правителството пресмята, че на Лофотен може да има до 1.3 милиарда барела нефт. Изчисления на Konkraft обаче показват цифрата от 3 милиарда $.

Ако се окаже, че става въпрос единствено за нефт, а не и за газ, то приходите могат да доближат 65 милиарда $ съгласно сегашните цени.

Разрешаването на добива на острова има поддръжката от двете най-големи партии, синдикатите и бизнеса. Гръб на промишлеността обаче обръщат от ден на ден от елементарните норвежци и решението не може да мине без гласовете на по-малките партии, които пък са непоколебими в желанието си да блокират сходна опция.

Причината по тази причина е, че регионът е естествено знамение. Водите край архипелага са дом на най-големият корален риф в студени води в света и място, на което се хранят към 70% от рибите от Норвежко и Баренцово морета. На островите се намира и най-голямата колония от морски птици.

Опонентите на добиването на нефт в този регион настояват, че едно вероятно разливане би имало пагубен резултат.

Стои и въпросът дали ще има потребност от петрола, който се намира там. Цените на силата от възобновими източници понижава, а Exxon Mobil и ОПЕК завишиха оценките си за продажбите на електрически коли. Така огромните петролни компании започнаха да предсказват, че пикът на търсене на петрол ще бъде доближат още през идващото десетилетие.

Производството на нефт в Норвегия дава отговор за към 12% от стопанската система на страната и в промишлеността работят съвсем 200 000 души.

Очаква се решението на проблема да бъде открито след парламентарните избори.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР