Петролът увеличи загубите си в петък и се насочва към

...
Петролът увеличи загубите си в петък и се насочва към
Коментари Харесай

Възможността Иран да излезе на пазара потопява петрола

Петролът усили загубите си в петък и се насочва към седмичен спад, защото вложителите чакат пробив при договарянията за възкръсване на нуклеарното съглашение сред Съединени американски щати и Иран от 2015 година Възможността страната да излезе още веднъж на пазара и да продава своя петрол засенчи опасенията от допустимо спиране на доставките, произлизащо от напрежението в Украйна, предава Reuters.

Фючърсите на петрола вид Брент паднаха с 0.7% до 92.32 $ за барел, удължавайки отрицателната серия от намаления. Вчера търговията затвори с 1.9% надолу. Американският лек недопечен нефт (WTI) също се намали с 0.7% до 91.05 $ за барел, откакто спадна с 2% през миналата сесия.

След като и двата бенчмарка доближиха 7–годишен връх, в този момент са се насочили към първия си седмичен спад от девет седмици на фона на позитивните известия, че договарянията сред Съединени американски щати и Иран вървят добре.

Висши дипломати оповестиха, че проектоспоразумението обрисува поредност от стъпки, които в последна сметка ще доведат до освобождение от петролни наказания. Ако това се случи, значи че на пазара на нефт ще се върнат на ден по към 1 милион барела нефт, което мощно тормози вложителите, които се надяваха рецесията в Украйна да затегне още доставките и цената на „ черното злато “ да се повиши до 100 $ за барел.

Перспективите пред цената на суровия нефт са да тръгне надолу, в случай че договорката се случи, в случай че страните не оставят тематиката отворена и договарянията влязат в задънена улица. Тогава е допустимо да се следи повишаване “, разяснява Вандана Хари, създател на компанията за разбори на петролния пазар Vanda Insights.

Все отново анализаторите не чакат цените да паднат „ доста “ или „ внезапно “ в близко бъдеще, даже с вероятност за повече ирански нефт, защото Организацията на страните експортьорки на нефт и съдружниците, дружно наречени ОПЕК+, се борят да реализират задачите си за произвеждане.

„ Петролните пазари са уязвими към вероятни спирания на доставките, защото световните ресурси се движат покрай седемгодишни дъна. Свободният потенциал на ОПЕК+ също е под въпрос, тъй че странична помощ може и да е потребна “, споделя анализаторът на Commonwealth Bank (CBA) Вивек Дар.

Той прибавя, че търсенето на нефт се възвръща, откакто стопанските системи се съвземат от рецесията, което значи още повече доставки. „ Именно поради това Брент ще се движи в диапазон 90-100 $ за барел, а в случай че напрежението сред Русия и Украйна ескалира, тогава ще надвиши тези стойности “, показва Дар.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР