Петролът се опитва да възстанови част от вчерашните си загуби,

...
Петролът се опитва да възстанови част от вчерашните си загуби,
Коментари Харесай

Петролът поевтиня с близо 7% в сряда заради напрежението между САЩ и Китай

Петролът се пробва да възвърне част от вчерашните си загуби, откакто претърпя най-лошия си ден от две години

Още по тематиката
ОПЕК ще увеличи производството на нефт

Увеличението ще е по-ниско, в сравнение с се надяваха доста производители
23 юни 2018
Saudi Aramco влага в петролни рафинерии в търсене на нови пазари

Компанията подхваща тези стъпки заради опасенията за стесняване на пазара на горива
19 юни 2018
Руската петролна промишленост процъфтява макар глобите

Производителите на съоръжение работят на цялостни обороти
6 юни 2018
Цената на петрола - обрисува се " горещо " лято

Непрозрачното ценообразуване може да докара до нови спекулации и до напрежение за бизнеса.
18 май 2018 Петролът изживя един от най-лошите си дни в сряда за последните повече от две години, откакто цената му се срина с близо 7%. Брентът отстъпи с 5.46 $ или 6.9% - до 73.40 $ за барел. Това е най-голямото на ден намаляване от февруари 2016 година В четвъртък сутринта пазарът се пробва да компенсира срутва, като цената се увеличи до 74.8 $.

Значителният спад следва този на водещите първични материали заради увеличаващото се напрежение сред Съединени американски щати и Китай – двете най-големи стопански системи в света, оповестява Financial Times.

Цените на металите – от среброто до цинка, и селскостопанските първични материали – от соята до свинското месо, се намалиха, откакто американският президент Доналд Тръмп се разпореди администрацията да приготви лист с вносни китайски артикули на стойност 200 милиарда $, които да бъдат обложени с мито от 10%. Стоковият показател Bloomberg commodity index завърши деня с намаляване от 2.7%.

Причините

Петролът беше подложен на напън в сряда, след известието от Националната петролна корпорация на Либия, че четири терминала за експорт на петрола са отворени още веднъж. Това допуска спомагателни доставки за посрещане на възходящото търсене в международен мащаб. Освен това ОПЕК разгласи, че Саудитска Арабия е нараснала производството си с повече от 400 хиляди барела дневно през юни.

Резкият спад на цената демонстрира терзанията на пазара от последствията от комерсиалния спор сред Съединени американски щати и Китай, които дружно дават отговор за една трета от международното търсене на нефт. Според анализатора на петролните пазари Майкъл Витнер от " Сосиете Женерал " в Ню Йорк този спор има капацитета да докара до закъснение на световната стопанска система, което ще се отрази на търсенето на петрол.

Американският лек нефт се намали с 3.73 $, или 5% - до 70.38 $ за барел. По-малкият спад спрямо брента се дължи на огромното намаляване от 12.6 млн. барела на петролните ресурси на Съединени американски щати през предходната седмица до най-ниското равнище от февруари 2015 година

" Пазарите в Азия през днешния ден са много по-спокойни ", разяснява Грег Маккена, основен пазарен пълководец в AxiTrader. Според него сходни придвижвания, които се следиха нощес при сорта Брент и в по-малка степен при американския недопечен нефт, постоянно са последвани от някакъв тип покачване в идната сесия.

Притесненията

След президентските избори в Съединени американски щати суровините нарастнаха, откакто Тръмп разгласи, че страната ще стартира осъществяването на редица инфраструктурни планове. Сега обаче вложителите имат опасения, че ограниченията на Белия дом за ребалансиране на американската стопанска система могат да забавят световния напредък.

" Виждаме, че Белият дом разгласи спомагателни мита за импорт от Китай за 200 милиарда $, което усили напрежението ", декларира Барт Мелек от TD Securities.

Китай е най-големият консуматор на съвсем всички метали, доста от които се трансформират в артикули за експорт. Инвеститорите също се тормозят от забавянето на растежа в Китай, защото държавното управление се стреми да задържа кредитирането и да се оправи с кредитния балон в страната.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР