Петролът се готви да завърши бурната 2022 г. със скромно

...
Петролът се готви да завърши бурната 2022 г. със скромно
Коментари Харесай

Цените на петрола в края на 2022 г.: Какво предстои през 2023 г.?

Петролът се готви да приключи бурната 2022 година със непретенциозно покачване на цената. В предпоследния ден на отиващата си година, белязана от лимитирани доставки заради войната в Украйна, мощен $ и отслабващо търсене от най-големия вносител на недопечен нефт в света – Китай, сортовете Brent и Американски недопечен нефт (WTI) още веднъж нарастнаха, въпреки и напълно леко.

Тази заран фючърсите на петрола вид Brent набъбнаха с 20 цента, или 0.2%, до 83.66 $ за барел, откакто в предходната сесия се бяха открили с 1.2% надолу. Цената, наподобява, ще завърши годината с растеж от 7.6%, откакто се усили с 50.2% през 2021 година, написа Reuters. Тя скочи през март до невъобразим от 2008 година връх от 139.13 $ за барел, откакто Русия нахлу в Украйна, предизвиквайки опасения за доставките и енергийната сигурност.

Американският недопечен нефт West Intermediate нарастна с 23 цента, или 0.3%, до 78.63 $ за барел, откакто затвори с 0.7% надолу в четвъртък. Цената му е напът да затвори бурната 2022-а с 4.5% растеж, след 55-процентния предходната година.

Въпреки че увеличението на ваканционните пътувания в края на годината и възбраната на Русия за продажба на недопечен нефт и петролни артикули поддържат цените на петрола, намаляващото ползване заради влошаваща се икономическа среда през 2023 година ще компенсира лимитираното предложение, предвижда анализаторът на CMC Markets Леон Ли.

Очаква се международното равнище на безработица да нарасне бързо през 2023 година, ограничавайки търсенето на сила. Затова мисля, че цените на петрола може да паднат до 60 $ през идната година “, сподели той.

Котировките се охладиха бързо през втората половина на тази година, защото централните банки по света покачиха лихвените проценти, с цел да се борят с инфлацията, стимулирайки щатския $. Това направи деноминираните в зелени пари артикули по-скъпа инвестиция за притежателите на други валути.

Освен това строгите Коронавирус ограничавания в Китай, които бяха облекчени едвам през декември, попариха очакванията за възобновяване на търсенето на нефт за консуматор номер 2 в света. Въпреки че се чака страната постепенно да се възвърне през 2023 година, повишаването на случаите на ковид в страната и опасенията за световната криза замъгляват вероятностите за търсенето на артикули.

„ Очакваше се скорошното облекчение на рестриктивните мерки за пътешестване да увеличи търсенето на нефт. Рязкото нарастване на случаите на Коронавирус в Китай обаче породи съществени опасения по отношение на евентуална световна зараза “, разяснява Джон Дрискол, шеф на консултантската компания JTD Energy Services.

В отговор на скока на случаите на Коронавирус в Китай няколко страни, в това число Съединените щати, Южна Корея и Япония, постановиха наложителни проби за Коронавирус на пътуващите от Китай.

По отношение на доставките, чака се западните наказания да накарат Русия да отклони още повече сурови и рафинирани артикули от Европа към Азия.

В Съединените щати растежът на производството в най-големите щати производители на нефт се забави макар по-високите цени. Инфлацията, усложненията във веригата на доставки и икономическата неустановеност накараха ръководителите да намалят упованията си, откри последното изследване на Федералната аварийна банка на Далас.

„ Тази година бе изключителна за стоковите пазари с опасности в предлагането, водещи до нараснала волатилност и нараснали цени “, сподели анализаторът на ING Ева Манти.

Следващата година ще бъде още една година на неустановеност, с доста неустойчивост. “

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинпетрол цени на петрола прогноза ПоследниНай-четениПазари 36 Цените на петрола в края на 2022 година: Какво следва през 2023 година? Бюджет и финанси 440 Оптимизмът за българската стопанска система изненадващо пораства Регулации 320 Правителството дефинитивно отсрочи повдигането на тол таксите Политика 360 Президентът връчва мандата на Политическа партия в първия работен ден на 2023 година Пазари 5208 „ Това е изгубване на криптото “: Пътят към нулата е неминуем Бюджет и финанси 3623 Официално минималната заплата става 780 лева от 1 януари Любопитно 2717 Древният Деринкую: Скритият под земята град в Турция Енергетика 2564 Путин подписа указа против ценовия таван на съветския нефт Всички новиниОще от ПазариВиж всички
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР