Петролът поскъпва, но основните хранителни суровини поевтиняват или остават без

...
Петролът поскъпва, но основните хранителни суровини поевтиняват или остават без
Коментари Харесай

Как цените на едро се отразяват на джоба ни

Петролът нараства, само че главните хранителни първични материали поевтиняват или остават без смяна в последната година, демонстрира анализът на Софийската стокова борса. Как цените на едро се отразяват на джоба ни?

Цената на петрола върви нагоре в последните месеци.

Още преди седмица ви разказахме, че равнищата доближиха връх от две години насам. По данни на Стоковата борса, нарастването е с 16 на 100 за година.

Същевременно обаче питателните първични материали на едро поевтиняват.

Най-голямо намаляване има при захарта – близо 30% на международните тържища и 16 на 100 у нас. По-ниски цени се регистрират и за брашно и олио.

Означава ли това по-евтини сладкиши тази година?

От Софийската стокова борса дефинират цените по-скоро като постоянни.

„ Когато главната суровина поевтинява, в тази ситуация захарта, може да се чака и поевтиняване на производните “, разяснява Васил Симов.

Сметките на Борислав Екзархов, шеф на сладкарски завод, обаче са разнообразни – цената, на която купува ток, е по-висока с 10%, заплатите също са увеличени.

„ Всички други консумативи, с изключение на суровините, се повишават – ток, вода. Използваме икономични машини, само че това не ни оказва помощ толкоз доста. Така че можем само да чакаме повишаване на сладкарската продукция “, споделя той.

Вижте повече във видеото:

--> Според Софийската стокова борса, в случай че цената на петрола продължи да пораства и в идващите месеци ще се отрази и на дизела и бензина на дребно.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР