Петролът поскъпна с над 1 долар за барел в ранната

...
Петролът поскъпна с над 1 долар за барел в ранната
Коментари Харесай

Цената на петрола стартира седмицата с повишение

Петролът нарастна с над 1 $ за барел в ранната търговия в понеделник, откакто Саудитска арабия увеличи цените на доставките на недопечен нефт за Азия и Съединени американски щати, а договарянията за иранското нуклеарно съглашение наподобяват в задънена улица, съобщи Ройтерс.

Към 8:35 часа българско време сортът Брент нарастна с 1,69 $, или 2,42%, до 71,57 $ за барел, до момента в който цената на американският лек недопечен нефт WTI се увеличи с 1,74 $, или 2,63%, до 68 $ за барел.

В неделя Саудитска Арабия увеличи формалните продажни цени за януари за всички първични материали, продавани в Азия и Съединените щати, с до 80 цента по отношение на предходния месец. Повишаването на цените беше приложено макар решението от предходната седмица на Организацията на страните експортьори на нефт (ОПЕК) и техните съдружници, отпред с Русия, известни като ОПЕК +, да се придържат към увеличението на доставките на нефт с 400 хиляди барела дневно през януари.

Цените бяха подкрепени и от намаляващата възможност за повишаване на износа на ирански нефт, откакто непреките договаряния сред Вашингтон и Техеран за възкръсване на съглашението за иранската нуклеарна стратегия през предходната седмица не доведоха до прогрес. Очаква се договарянията да бъдат възобновени в средата на тази седмица.

Тази заран и двата петролни бенчмарка се възвърнаха отчасти, откакто предходната седмица записаха шести следващ седмичен спад за първи път от края на 2018 година насам на фона на опасенията, че новият вид на ковид може да повлияе на световния стопански напредък и на търсенето на гориво.

В различен знак за разтърсванията, отприщени от непрестанно изменящата се пандемия, ръководителят на Международния валутен фонд сподели, че световният заемодател евентуално ще намали оценките си за световен стопански напредък заради новия вид.

Консултантската компания JBC Energy намали прогнозата си за търсене на недопечен нефт през декември и януари с към 300 000 барела дневно.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР