Петролът поскъпна с близо 5%, след като страните от ОПЕК

...
Петролът поскъпна с близо 5%, след като страните от ОПЕК
Коментари Харесай

Петролът поскъпна с 5% след споразумение между ОПЕК и Русия за намаляване на добивите

Петролът нарастна с близо 5%, откакто страните от ОПЕК и съдружниците, измежду които Русия, се споразумяха за понижаване на добивите с 1,2 млн. барела дневно, съобщи БНР.

Преговорите продължиха близо 5 часа, а разногласията бяха съсредоточени към въпроса дали Иран да бъде изключен от съглашението поради наложените от Съединени американски щати наказания върху петролния експорт на Техеран. Саудитска Арабия беше срещу, само че в последна сметка Иран няма да бъде заставен да ограничи производството си. Същото е в действие и за други две членки на ОПЕК - Венецуела и Либия.

Според съглашение във формàта ОПЕК+ страни от организацията се ангажират да съкратят добивите на нефт с към 800 хиляди барела на ден от 1 януари 2019 година В същото време Русия и останалите участници в този формат, които не са членове на ОПЕК, се съгласиха на взаимно редуциране на петролното произвеждане с 400 хиляди барела. Русия се съгласи да ограничи добивите от началото на 2019 година с 200 хиляди барела, а останалите страни отвън ОПЕК – също с към 200 хиляди барела.

Новината за сумарното понижаване на производството с към 1,2 млн. барела дневно способства за внезапно повишаване на петролните фючърси с 5%.

След решението на ОПЕК+ фючърсите на петрола вид Брент с доставка през февруари 2019 година нарастнаха с 5% към 63,32 $ за барел, а фючърсите на американския лек недопечен нефт скочиха с 4,8% към 54,11 $ за барел.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР