Петролът падна от над 105 на 94 долара за най-скъпия

...
Петролът падна от над 105 на 94 долара за най-скъпия
Коментари Харесай

Петролът падна 10,5%, бг горивата скочиха с 10 ст. на литър: Руски монопол, държавата ни е пас

Петролът падна от над 105 на 94 $ за най-скъпия вид Брент от четвъртък до неделя, само че горивата по бензиностанциите у нас скочиха, освен това с десетина стотинки.

В петък и събота беше доближат безспорен връх от 2,79 лева за литър дизел в София, а в неделя „ падна” до 2,77 лева При същата цена на петрола преди дни имахме 10-11 ст. по-ниска цена. А при 140 $ за барел при предходната петролна рецесия максимумът беше към 2,50 лева



Напомняме, че другите съставки на цената на горивото в България не са се променяли от този момент – идентични са ставките на акцизите, налог добавена стойност и налог облага, който – както държавното управление потвърди, не е плащан дълги години наред от съветския монополист на българския пазар.

Интересен е и различен факт. Цените в края на предходната седмица за доставки през АПРИЛ. Защо служат за мигновено и изпреварващо поправяне на цените на бензиностанциите още в този момент? В същото време, когато цените на котировките падат, както стана през лятото и през октомври – декември, цените на колонките у нас не помръднаха.



Така 22% надолу и рухването на петрола до равнища под 70 $ за барел наесен не породи никакво придвижване надолу на цените на бензиностанциите ни. До повдигането с 10% от 85 $ до 94 $ се отрази като повдигане от 2,50 лева до 2,77 лева или на процедура същия % на цените на дизела.




При рухване от над 105 на 94 $ последния уикенд, вместо да забележим събаряне на цената с 30 стотинки, в случай че следваме логиката на качването, рухването се оказа едвам 2 стотинки или под 1%.




Винаги при рухване от съветския монополист у нас изясняват, че цената на бензина не зависела единствено от петрола. Защо тогава важи при качване?


Въпросът е и към страната, която повече от половин година е безспорен пас по контрола. Ресорният орган – Комисията за защита на конкуренцията с шеф-майка на народен представител на ГЕРБ, даже не си е поставяла въпроса. Което в действителност е разумно, откакто по-рано одобри, че няма картел на горивата в България.

Илиян Костадинов

Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР