Петролът отбеляза най-голямото си дневно понижение от над 30 години

...
Петролът отбеляза най-голямото си дневно понижение от над 30 години
Коментари Харесай

Да очакваме ли спад на горивата по родните бензиностанции?

Петролът означи най-голямото си на ден намаляване от над 30 години насам. Причината - започнатата ценова война от Саудитска Арабия с Русия, с намаление на продажбените цени на суровината и повишение на производството. Значи ли това, че потребителите на горива у нас ще се радват най-малко на съразмерно поевтиняване на бензина и останалите горива? Едва ли... Или най-малкото не със обективен %.

Нека да погледнем към протичащото се на пазара на нефт и на горива у нас през последната една година.

Започвам със статистиката:

От върха си на 20-ти февруари, при равнище от към 60 $ за барел до предишния петък (преди днешния срив от 30%), брентът е поевтинял с 25%. Това публично го е вкарало в " мечи пазар ", за какъвто приказваме при спад на даден актив от над 20%, по отношение на недавнашен връх.

От 20-ти февруари досега най-масовото гориво - бензин А95 не е трансформирал цената си по родните бензиностанции, съгласно данни на Fuelo.net, продавайки се по 2.22 лв. за литър!

За последната една година, бензинът A95 е поскъпнал с 6.25%.

За същия интервал, петролът вид брент е поевтинял от 66 $ до 46 $ за барел, или намаляване от 30%!

Всъщност, няма по какъв начин да не ни направи усещане и още един факт - какъв брой постоянна се държи графиката на цената на бензина по родните бензиностанции, на фона на извънредно огромната волатилност в цената на петрола брент на интернационалните пазари.

Както виждаме от графиката, от юни насам, цената на бензина по родните бензиностанции се е движила в границите на сред 2.21 лв. за литър и 2.23 лв. за литър.

За съпоставяне, за същия интервал, цената на петрола вид брент се е колебала сред 72 и 55 $ за барел, без да отчитаме следеното през днешния ден невиждано намаляване в цената на " черното злато ". Тоест съмнението на петрола е било в границите на сред 20 и 30%, до момента в който бензинът по родните бензиностанции е отговарял с съмнение от към 1%.

Човек би се замислил за две неща. Първо - дали бензинът е производна на петрола (което е реалност и над 40% от цената му се дефинира от петролната компонента)? Второ - дали цените на горивата се дефинират свободно и на пазарен принцип?

Проблемът е, че наближава летния сезон, когато обичайно потреблението на бензин и други горива нараства доста. А отводът в цената на бензина да се движи в посоката на петрола, е неприятна вест за всички българи, които възнамеряват отмора. А даже и да тръгне надолу, в сходства с последния срив, надали потребителите у нас могат да разчитат на заслужено поевтиняване в цената на горивата.

Ситуацията сега е надалеч по-различна от тази година по-рано. За годината до април на 2019-та брентът нарастна с 20%, което се отрази в повишаване на бензина от 10.3% и бе обяснено от специалистите като изцяло обикновено събитие. Интересно е по какъв начин в този момент същите специалисти биха обяснили обстановката на мощно поевтиняване на петрола и опазване в цената на горивата без смяна? Изглежда, че цената на горивата отразяват изцяло придвижването в цената на петрола, само че единствено в една посока - нагоре!

Защо петролът поевтинява?

Обобщено петролът поевтинява заради две съществени аргументи. На първо място, отдръпването на Русия от ОПЕК+, след изразената позиция на страната, че няма да редуцира производството си, което инициира плевел отговор на Саудитска Арабия.

На второ - поради опасенията, че коронавирусът, който лимитира пътуванията и потреблението на нефт, ще инициира в допълнение закъснение на международната стопанска система, към което търсенето на нефт е извънредно сензитивно.

Тези два фактора, най-вероятно ще продължат да оказват взаимно влияние върху цената на петрола, чиито прогресивен капацитет наподобява много стеснен на този стадий. Тук могат да се посочат и прогнозите пристигнали от Goldman Sachs, след днешния срив в цената на петрола, че най-вероятно суровината ще се задържи към 30 $ за барел в средносрочен проект.

Лошата вест - на бензина по родните бензиностанции " не му пука " изключително доста, за това какво се случва на интернационалните стокови пазари. Колко дълго ще продължи това следва да забележим. По ответната реакция на цените на горивата обаче, (които трябваше да са поевтинели най-малко с 12%, в случай че бяха отразили спада в цената на петрола, със съответното му тегло в цената на бензина, а вместо това са поскъпнали с над 5%), наподобява, че надали бъдещо поевтиняване на горивата ще е равностойно с това на цената на петрола.

А високите цени на горивата се отразяват неподходящо върху цялата стопанска система и инфлацията като цяло. В среда на рекордно ниска инфлация в Европа, страната ни регистрира такава от над 3%. Това се отразява върху стандарта на живот на българите, с изключение на по направление на повишаване на стоките и услугите, само че и върху рекордните депозити на семействата, които действително се обезценяват в среда на рекордно ниски лихви по депозитите от под 1%. /money.bg

* Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка, или продажба на горива
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР