Petrol Русе Дунав мост е с най-висока цена на пропан

...
Petrol Русе Дунав мост е с най-висока цена на пропан
Коментари Харесай

Къде е най-евтино горивото днес?

Petrol Русе " Дунав мост " е с най-висока цена на пропан бутана - 1,89 лева./л.

Ситуацията на пазара с горива образно разкри дефектите в стопанската система ни и разреши психозата да обхване обществото ни.

Това съобщи Георги Тенев, правист на Асоциацията на дребните, самостоятелни търговци на горива (Асоциацията на дребните бензиностанции), предава.

Припомняме, че поради клюки за идно повишаване на горивата на 2 март се извиха големи опашки на бензиностанциите у нас. Тогава стана ясно, че в някои бензиностанции цената на горивата е минала психическата граница от 3 лв. за литър.

В този подтекст Тенев съобщи, че сферата на горивата постоянно е била деликатна тематика и поради създалата се обстановка, страната би трябвало да влезе в ролята си и незабавно да реагира с ограничения. Според него би трябвало да се приложат навременни и съответни ограничения от държавното управление като ограничение на износа на горива, разработване на методика за заслужено дистрибутиране на количества артикули от Държавния запас, прекъсване на някои условия в Наредбата за горивата и Закона за силата от възобновими източници, до момента в който се успокои ситуацията.

" Ситуацията е такава, тъй като заради редица ограничавания страната остана без други възможности за доставка на горива. Това идва от изкривената конструкция на пазара, поради неприятната нормативна уредба, която води до монопол и неналичието на конкуренция ", съобщи Тенев. И добави, че в Комисията за защита на конкуренцията към този момент има не една кореспонденция по тематиките, само че няма резултати. Често безусловно идентичната ценова политика на " огромните " на пазара припомнят на съгласувани практики, които изкривяват картината и цените, означи той.

Асоциацията предлага незабавно да бъде изменена нормативната уредба, която да либерализира още повече пазара. Готови сме на срещи с премиера Кирил Петков и да спомагаме за разрешаването на проблемите в бранша, сподели Тенев.

" Като последна мярка могат да бъдат освободени количества горива от Държавния запас. Но преди този момент би трябвало да бъде създадена вярна методика за дистрибутиране на горивата от него. В противоположен случай количествата от запаса могат да попаднат не в потребителите, а в един производител или търговец ", изясни Георги Тенев.

Какви са цените през днешния ден?

Само от началото на месеца бензинът приблизително нараства с 0,14 лв., дизелът с 0,12 лв., а автогазът с 0,10 лв..

Справка на уеб страницата Fuelo, сочи че през днешния ден междинните цени на горивата са надлежно:

А95 - 2,78 лв.

Дизел - 2,82 лв.

Автогаз - 1,54 лв.

Данните от уеб страницата Fuelo демонстрират, че към днешна дата някои от бензиностанциите у нас поддържат относително по-високи от междинните цени на горивата през днешния ден. Това са Круиз (А95 - 3,14 лв., дизел - 3,13 лв., автогаз - 1,75 лева), Petrol (А95 - 2,95 лв., дизел - 2,95 лв., автогаз - 1,70 лева), ОМW (А95 - 2,80 лв., дизел - 2,87 лв., автогаз - 1,57 лева).

Най-скъп ще се продава бензинът в Бензиностанция Геомекс - 3,30 лв. за литър, а най-евтино във AVIA Хемус 45 км - за 2,45 лв.. Най-скъп дизел също ще се зарежда в Бензиностанция Геомекс - 3,30 лв. за литър, а най-евтин в Бензиностанция BLCS EFIX FUEL SOFIYA - за 2,51 лв.. Пропан бутанът ще бъде най-евтин в бензиностанции на АЛ+КО - 1,30 лева./л, а най-скъп в някои от бензиностанциите на Петроком и в Petrol Русе: Дунав мост - 1,89 лева./л.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР