Петро Порошенко: Най-краткият път към мира в Европа е снабдяването

...
Петро Порошенко: Най-краткият път към мира в Европа е снабдяването
Коментари Харесай

Петро Порошенко: За противниците на даване на оръжие имам много лоша новина - България вече е част от войната

Петро Порошенко: Най-краткият път към мира в Европа е снабдяването на Украйна с оръжия 

Петият президент на УкрайнаПетро Порошенко приказва пред часове след решението на Народното събрание за военната помощ от София за Киев.

Преди няколко часа българският парламент взе значимо решение – да изпрати военна помощ за Украйна. Закъсняхме ли?

На първо място стискаме палци, почитаме всички български депутати. Искаме да поздравим особено партията от нашето политическо семейство ГЕРБ и персонално Бойко Борисов. И в действителност разчитаме на решението на българския президент подпише поддръжката.

Но закъсняхме ли?

Хубавите неща в никакъв случай не са закъснели. Искам да насочва посланието, че най-краткият път към мира в Европа е снабдяването на Украйна с оръжия. Това е експанзия против Европа и Света. Помислете върху това. Това не е единствено помощ за Украйна, само че и инвестиция за вашата българска и европейска сигурност. И бъдещето. Бъдещето на Европа, на България, скърбя за това, сега се вземат решение в Украйна. А ние тук се сражаваме, плащайки непостижима цена – животите на десетки хиляди украински бойци и почтени цивилни дневно в името на демокрацията, свободата, бъдещето на Европа и на България. Така че това е решение в името на единството и ние желаеме да ви благодарим от цялото си сърце. Не единствено на народните представители в българския парламент, само че и на всички българи.

А какво казвате на тези български политици, които споделят, че изпращайки военна помощ в Украйна, България става част от войната.

За тях имам доста неприятна вест. България към този момент е част от войната. Защото това, което прави Путин, е против Европа, против НАТО и против България. И в тази обстановка не е нужно да слушате мен, слушайте самия Путин. Той споделя, че се бори против НАТО, а България е част от НАТО. И за какво е толкоз значимо в този момент да дадете оръжие на Украйна? Защото това е най-прекият път към мира в Европа. В противоположен случай ще бъдем изнудвани, изнудвани от Путин, изнудвани посредством експанзия, посредством превръщането на енергийните източници в оръжие, посредством блокиране на доставките на храна, посредством закани, че ще бъдат изумени нуклеарни централи, изнудвани посредством газ, нефт и електричество. В тази обстановка единственият метод да спрем това са няколко рекомендации – не вярвайте на Путин и в този момент за тази, доста дребна част от българския парламент, която към момента разчита на него - не се опасявайте от Путин.

В този миг от какви оръжия се нуждае Украйна?

На първо място – това е безусловно нов тип война. В цялата международна история ние в никакъв случай не сме имали такава. Това не е конфликт на армия против армия. Това е война на далекобойни високо прецизни ракети. Това е война на радиоелектронните системи. Това е война на противовъздушните и противоракетните технологии. Това е война на супер модерните дронове и безпилотните летателни средства, това е война на доста строго квалифицираните. И сме горди да кажем, че въоръжените сили на Украйна, в чието основаване участвах през 2014 година като висш главнокомандващ, дружно с украинските жители и сътрудниците ни в НАТО, демонстрираме каква е разликата от основаната на стандартите на НАТО войска и руския жанр на съветската войска. И в тази обстановка най-важното за нас са противовъздушна система, антидрон система и бойна авиация. От тъкмо това се нуждаем, изключително в този момент, когато Путин превключи към офанзива с ирански дронове над цивилни обекти в Украйна – домове, енергийни централи.

Как се подготвяте за зимата?

В момента живеем в доста тежки условия. В момента съм в Киев и от повече от осем часа нямаме електричество. В огромна част от регионите нямаме вода. На минимума сме, само че по-добре да стоим на студено, на мрачно, вместо да се подчиним на Русия. И в тази обстановка нашите патриоти се готвят за зимата и няма да отстъпим нито крачка обратно. Освен от оръжия се нуждаем от възобновяване на нашата енергийна система - генератори и трансформатори. Въобще всичко, което ще обнови енергийната инфраструктура, която беше изумена от съветските варвари. Нуждаем се още от единение - в Украйна и в Европа. И тъкмо в тази обстановка Путин разчита особено на България като опция България да бъде слабото място, което може да унищожи европейската взаимност. Ето за какво толкоз се веселя, че България го разочарова и че показва взаимност от високо равнище и отговорност. Нуждаем се и от още наказания върху газ, нефт. Санкции върху износа на съветски артикули. Защото единствено дневно Европа заплаща по един милиард на Русия, които тя харчи за ракети и бомби против украински цивилни. В тази обстановка разгадавам на гласа на България в Европейския съюз за още наказания. И желая да употребявам опцията да ви благодаря на българите и институциите, че продължавате да се грижите за хилядите украински бежанци.

Господин президент, виждате ли края на войната?

На света няма друга нация, която да желае мир повече от украинската. И триумфът на украинската войска ни дава вярата, че това може да се случи във всеки един миг.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР