Петричанката Силвия Аздреева ще се опита да изкачи най-високия връх

...
Петричанката Силвия Аздреева ще се опита да изкачи най-високия връх
Коментари Харесай

Петричанката Силвия Аздреева по пътя към Еверест, в компанията на принцесата на Катар

Петричанката Силвия Аздреева ще се опита да изкачи най-високия връх на планетата Еверест (8848 м). За най-новото предизвикателство стана ясно от профила и, на който тя разгласява фотоси от Непал.

Силвия е част от комерсиална експедиция, водена от именития планинар и лидер Нирмал Пурджа. Голямата задача пред Аздреева е да качи на Еверест формалната топка на Мондиал 2022 по футбол. Любопитното е, че компания в това начинание ще й прави принцесата на Катар Асма ал Тани

През предходната година Силвия съумя да стъпи на хималайския връх Ама Даблам (6812 м). Водач на експедицията тогава още веднъж бе Пурджа, който е изкачил всичките 14 8-хилядници в границите на 6 месеца и 6 дни – международен връх, записан в „ Гинес “. Любопитното е, че до тогава тя не е била по-високо от връх Мусала (2925 м), а световноизвестният непалец в началото е бил изрично срещу да я включи в групата към върха.

„ Планинарството за мен постоянно е било най-голямата ми пристрастеност. От доста дълги години имах своята фантазия да изкача Ама Даблам. Това е един връх в Хималаите, висок 6812 м, чийто превод значи „ майчина огърлица”. Толкова мощно ме впечатли! Когато го видях на фотоси, онемях – това беше най-красивият връх”, признава Силвия Аздреева, която самоуверено следва и реализира фантазиите си.

Въпреки че от много време не живее в Петрич, през месец март тя получи признанието на своите съграждани и бе отличена на церемонията „ Спортист на годината” на общината.

Участието в хималайските експедиции с изключение на рисковано е и скъпо наслаждение. Само записването коства 10 000 $, а цялото начинание – 50 000 $.

1 час бг

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР