Петрич. Петричани видяха ученици на СУ Никола Вапцаров , които

...
Петрич. Петричани видяха ученици на СУ Никола Вапцаров , които
Коментари Харесай

Благоевград: В Петрич се състоя историческа възстановка на подписването на Санстефанския мирен договор по повод Националния празник - 3 март

Петрич. Петричани видяха възпитаници на СУ „ Никола Вапцаров ”, които съумяха да влязат в ролята на националните герои, понесли на плещите си и платили с живота си за свободна България, както и предстоящият пет века кротичък контракт. Възстановка на знаменателния миг – подписването на Санстефанския кротичък контракт през 1878 година, впечатли присъстващите на празника, поради мощната страст и чудесно определените театрални костюми на учениците. Това оповестиха от пресцентъра на Община Петрич .
Българският трибагреник в ръцете на децата, респектиращо и през днешния ден акцентира силата и величието на народа, който го издига. В приветственото си слово за 140 –годишнината от освобождението, кметът Димитър Бръчков означи, че името на свободна България е изписано и с костите от Батак. „ Всичко на тази свещена земя е съзиждано с труд, чест и религия. Уроците на свободата се учат цялостен живот. Само единни ще бъдем мощни! Това би трябвало да помним, ние, потомците на героите. Защото те ни дадоха освен самочувствие и убеденост, само че и доста уроци. Днес, би трябвало да бъдем борбени! Борбени в отбрана на националния блян,националната идея и държавността!Поклон пред всички знайни и незнайни български синове и дъщери, починали, с цел да я има България! Честит празник, българи! Да пребъде България ”, сподели още в словото си кметът Димитър Бръчков. Минута безмълвие и рухване на колене, празнична заря и полагане на цветя и венци пред монумент „ Загинали за Родината ”, съпроводиха честването в Петрич на Националния празник.
Проявите отдадени на 140 години от Освобождението не престават и през днешния ден. В 10.00 часа в Исторически музей- Петрич ще бъде открита фотодокументална галерия, а от 11.30 часа на градския площад стартира празничен концерт под надпис „ С ария за България ”. Участие ще вземат певчески колективи от община Петрич. В деня на Националния празник, Петрич ще посрещне и факела на Световния пробег на мира. Това ще стане в 12.45 часа на градския площад.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР