Петрич. Национален парк-музей Самуилова крепост“ е тясно свързан с едни

...
Петрич. Национален парк-музей Самуилова крепост“ е тясно свързан с едни
Коментари Харесай

Сотир Иванов, Исторически музей – Петрич: Национален парк-музей „Самуилова крепост“ е тясно свързан с изключително специфичен исторически контекст

Петрич. Национален парк-музей „ Самуилова цитадела “ е тясно обвързван с едни извънредно характерен исторически подтекст от нашето минало. Това сподели за предаването „ Петрич – античен и вековечен “ на Радио „ Фокус “ – Пирин Сотир Иванов, шеф на Исторически музей – Петрич, който стопанисва обекта. По думите му в тясната котловина на река Струмешница в края на X и началото на XI век, се сблъскват двата колоса, освен на православното християнство, само че и на цяла Европа по това време – Българското царство и Византийската империя.
„ Като форма, наличие и последствия, този конфликт дефинира в доста огромна степен не просто бъдещата история на православното християнство и навлизането в една рецесия, която разрешава и настъпването на нови врагове от Изток, само че и в доста връзки дава подтик за основаването на българския народ. Това е по този начин, тъй като отношението на цар Самуил към неговите бойци и жители демонстрира съпричастност, която от чисто статистическа сума от хора дава народ, защото всеки се усеща в единодушие с другия “, сподели още Иванов.
Той добави, че тези събития няма по какъв начин да не сложат отпечатък в българската история и по-късно да не намерят отзвук във всички следващи протести против византийската власт, да се трансфорат в " знаме " на династията на Асеневците, възстановила българската страна през 1185 година. „ Всъщност даже видни наши учени като Богдан Филов и Йордан Иванов през 1916 година, в един години на Първа международна война и национална рецесия, идват в Петрич, с цел да търсят това трасе на Самуиловата цитадела, на оня Самуил, който остава непостижим по смелост, по мощ и най-много - по великодушие и връзка със своят народ “, уточни Иванов.
Той съобщи, че самите крепостни уреди, които могат да бъдат видени в Национален парк-музей „ Самуилова цитадела “ към Исторически музей – Петрич, също имат богата история. „ Целта е била да се направи веществен израз на този спомен, тъй че всички ние, освен българи, само че и човешкото потомство, през днешния ден да може да се допре до историята, като отиде да види и допре един подобен мемориален комплекс “, посочи Иванов.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР