Петрич. Жители на Петрич и Сандански получиха бърз достъп до

...
Петрич. Жители на Петрич и Сандански получиха бърз достъп до
Коментари Харесай

Благоевград: Жители на Петрич получиха бърз достъп до хематолог от Университетски център в рамките на кампанията „Попитайте хематолога“

Петрич. Жители на Петрич и Сандански получиха бърз достъп до специалист-хематолог от Университетски център, а при близо 20% от тях тази намира се оказа решаваща. Това оповестиха от пресцентъра на Община Петрич . Това е изводът от акцията „ Попитайте хематолога “, която посети Петрич на 16.11. Бяха проведени еднодневни прегледи, осъществени от доктор Вера Стоева от НСБАЛХЗ - София. Пациентите бяха записани авансово от персоналните си лекари – задачата бе да се насочат хора с неуточнени хематологични диагнози, или със подозрения за хематологични болести. Хематологичните болести са редки, протичат съвсем без признаци и е мъчно за пациент самичък да реши, че има потребност от сходна консултация. Затова записванията се осъществяваха посредством персоналните лекари.
„ Имаше няколко случая на болести, които постановат профилирана диагностика и лекуване и тези хора получиха информация по какъв начин би трябвало да протече то. Имаше и пациенти, при които не се откриха съществени проблеми “, изясни доктор Стоева. Тя добави, че благодари на персоналните лекари от Петрич и Сандански за точната им преценка – подборът на пациентите е бил извънредно прецизен, което демонстрира, че общопрактикуващите лекари не изключват и хематологичните болести при слагането на диагнозата.
60-годишен пациент със злокачествено заболяване, избавен от доктор Стоева, пристигна да й благодари особено по време на акцията. „ Разбрах, че тя ще бъде тук и пристигнах да я видя. Тя ми избави живота - лекарите в Петрич ми споделиха, че до 1 месец ще съм си отишъл. Като ми гледаха проучванията, не ми даваха вяра. Мина близо година от този момент, аз се усещам добре, проучванията ми също са в норма, работя, в това число и в стопанството си “, изясни той.
Кампанията се провежда от Институт за здравно обучение и Българско здравно съдружие по хематология, с поддръжката на водещи академични хематологични центрове: ВМА, УМБАЛ „ Св. Марина Варна “, НСБАЛХЗ София, УМБАЛ „ Св. Георги Пловдив “. Организаторите насочат своите благодарности за съдействието към Община Петрич и Специализираната болница за рехабилитация в града.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР