Петрич е на Покрива на света. Знамето на града се

...
Петрич е на Покрива на света. Знамето на града се
Коментари Харесай

С Петрич в сърцето: Походът на Силвия Аздреева към Еверест започнал от Беласица

Петрич е на Покрива на света. Знамето на града се развя съвсем в небето. Петричани имат мотив на горделивост. Благодарение на една нежна и красива, само че доста упорита и мощна жена!

Тези дни в южния град всички приказват за Еверест и за своето момиче, което популяризира и Петрич, и България със своето необикновено достижение. Само за два дни 35-годишната Силвия Аздреева направи нещо невиждано до момента от българка - стана втората жена от страната ни, изкачила 8848-метровия връх на света, и първата наша сънародничка, стъпила на връх Лхотце (8561 метра). И потвърди, че няма фантазии, които не могат да се осъществен.

Сила

Сега петричани чакат с неспокойствие своята съгражданка да се завърне в родния край, с цел да я видят и да чуят от първо лице по какъв начин за два дни се катерят два осемхилядника. Горди са и в община Петрич. На формалната страница написаха с доста страст: „ На Еверест нашето самоуверено момиче гордо развя знамето на България и знамето на родния Петрич! Силвия потегли още веднъж с Петрич в сърцето си! С любов и почитание към дома доказваш по неоспорим метод борбения дух на петричани. Гордеем се с теб!”. Преди два месеца тя получи особено отличие от община Петрич за изкачването си на връх Ама Даблам.

Разбира се, че в този момент най-щастливи от подвига на Аздреева са в нейното семейство. Те още не са се отърсили от напрежението и терзанието дали всичко ще приключи сполучливо. Но пък си отдъхнаха, че сложното мина и единствено след няколко дни ще прегърнат своето момиче, написа "Телеграф ".

Очакване

„ Успяхме да се чуем, въпреки че тя е много изтощена. Най-важното за нас е, че е жива и здрава. Каза ми, че е било доста мъчно и изтощително. Сигурно ще си отдъхне няколко дни и ще се върне вкъщи. Силвия живее в София, само че ще пристигна в Петрич да се забележим. Връзката сред нас двамата и по-голямата ни сестра Мариана, която живее в Лондон, е доста силна”, не крие страстите си 40-годишният брат на Силвия – Петър Аздреев.

Сестра му била безапелационна, че още е в еуфория и адреналинът от изкачванията на върховете не е отминал. Уверила, че в никакъв случай няма да не помни панорамата от Еверест, каквато очите ти на никое място не могат да видят. Там не запомнила за болката, за компликациите, за лишенията, за напъните да се приспособиш към „ мъртвата зона”. Не е било елементарно, само че всичко се е развило по проект, не е имало форсмажорни условия.

Любов

Любовта й към природата е още от дете. Съвсем дребна почнала да върви в планината Беласица. Оттогава обича природата, желае да е измежду нея, с цел да се наслаждения на хубостта на цветята, на дърветата, на животните. Да остане сама измежду тази хубост и да се зареди с положителна сила. Винаги в живота й оказват помощ нейните увереност, непримиримост и даже дебелоглав. Не се отхвърля от това, което счита за скъпо. Преодолява всевъзможни трудности, с цел да реализира своето.

„ Тя приключи междинното си обучение в Петрич. Сега е в София, само че постоянно се чуваме, използваме всеки комфортен миг, с цел да се забележим. Постижението й е неповторимо, защото би трябвало да се вземе поради, че Силвия не е професионален планинар. Заради това постоянно ни икономисва цялата истина за своите бъдещи инициативи. Прави го, с цел да не ни тормози. Сега знаехме, че ще изкачва Еверест, само че не знаехме за връх Лхотце”, споделя Петър, който дружно с майка си се занимава с търговия с ядки.

Силвия се занимава със напълно други неща, откогато нейно занимание е катеренето на върхове. Младата жена е доста добър и обективен човек, не търпи неправдите, постоянно е подготвена да помогне, твърди брат й. Силвия е родолюбец, който не не помни родния край. Много й оказва помощ нейният борбен дух. Петричанката, за която през днешния ден всички приказват, е лъчезарна и постоянно е оптимист. Никога не се отхвърля. Защото откажеш ли се, това значи, че не си желал задоволително това, към което се стремиш. Смела е и е подготвена на ограничения, само че да реализира фантазията си.

Пример

В началото някои от околните й се съмнявали, че приказва съществено за изкачването на Еверест. Смятали, че това са просто приказки. Но Силвия им даде страховит образец по какъв начин се гони една фантазия. Защото човек може да е огромен колкото фантазиите си, само че въпреки всичко става благополучен едвам тогава, когато ги сбъдне. И по тази причина петричанката съумя да стъпи на върха на света, на Покрива на света – на Еверест.

„ Такава си е тя – реши ли нещо, прави го, не се замисля много-много, твърдоглава е. Аз знам, че мога постоянно да разгадавам на 100% на сестра си. Липсва ни доста и на мен, и на останалите в фамилията. Защото я няма повече от месец и половина. Покрай тези изкачвания и нейни върхове в Хималаите не я бяхме чули цяла седмица. Но и това стана, на майка ни й олекна най-накрая. Радваме се, че всички петричани се гордеят със Силвия”, споделя Петър.

Сигурно е, че в южния град още дълго време тематика номер едно ще е подвигът на Силвия Аздреева, която я води на върха на света. И от тази история ще черпят ентусиазъм по-младите, които занапред стартират да търсят своите фантазии и пътят пред тях е дълъг и бодлив. Как да съумеят и те? Много е елементарно. Просто би трябвало да чуят един съвет от младата и напориста петричанка: „ Силната воля и насоченост са ключът към триумфа! “. А в нейния случай - и към сбъдването на една фантазия...

Аздреева благодари на Петя Колчева

Силвия Аздреева употребява обществените мрежи, с цел да благодари на Петя Колчева, която през 2009 година стана първата българка на Еверест.

Юристката поздрави топло наследничката си за достижението й, а Силвия отговори: „ Благодаря, г-жо Колчева! Знам, че думите ви идват от сърце и най-много от опит. Като един от дребното хора на света, изкачили Еверест, а и първата българска жена, правя оценка вашата поддръжка и съответно мнение по отношение на височинния алпинизъм. Адмирации и за вашите великански достижения “.

Живата легенда на алпинизма – непалецът Нирмал Пурджа, който бе главен мотор на експедицията с Аздреева, пък разгласи, че ще нападна с друга група Еверест и Лхотце на 24 и 25 май. „ Действията ми постоянно са говорели по-силно от думите. Това бе 29-ата ми сполучлива експедиция над 800 м. Не съм се провалил на нито един осемхилядник и съм единственият човек с подобен връх. Сега се връщам за 30-ия и 31-вия си опит “, съобщи 38-годишният Нимс, който изкачва първия си връх над 8000 м, а по-късно едвам в границите на 6 месеца и 6 дни стъпва на всичките 14 осемхилядника.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР