Петри малко преди да напусне пресконференцията. Снимка: ЕПА/БГНЕСФрауке Петри, съпредседател

...
Петри малко преди да напусне пресконференцията. Снимка: ЕПА/БГНЕСФрауке Петри, съпредседател
Коментари Харесай

Знаков лидер на Алтернатива за Германия отказа да е депутат от партията си

Петри малко преди да напусне конференцията. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Фрауке Петри, съпредседател на немската крайнодясна партия " Алтернатива за Германия " (АзГ), разгласи изненадващо на конференция на партията, че няма да се причисли към парламентарната група на АзГ през новия мандат на Бундестага, оповестяват немски медии.
Изненадващото изказване шокира сътрудниците й, присъстващи на конференцията, в която участваха също две от главните лица на партията - Алис Вайдел и Александър Гауланд, и ескалира продължаващата от месеци вътрешнопартийна омраза.
Говорейки пред публицисти в Берлин, Петри разяснява: " Реших след деликатен размисъл, че няма да бъда част от парламентарната група на АзГ. Колегите ми са предизвестени за това ". Гауланд се извини на публицистите за сцената.
След това тя е напуснала залата, което нейните сътрудници явно не са очаквали. Съпредседателят на партията Йорг Мойтен съобщи, че не е знаел за решението на Петри и го съпостави с " бомбен гърмеж ".
Търканията в партията са по отношение на политиката й и до каква степен радикална би трябвало да бъде. Петри, която е считана за лицето на умерените партийци, бе подложена на критика, че е трансформирала политиките на партията по този начин, че да се харесат на по-умерените гласоподаватели. Нападките против нея стартират поради рецензиите и против Бьорн Хьоке, част от крайнодясното крило на AfD, който неведнъж назовава мемориала на Холокоста в Берлин " мемориал на срама ". Партията се опита да го изхвърли, само че водещата фигура измежду крайното крило - Александър Гауланд - го отбрани, като упрекна Петри, че разцепва партията. Снощи на конференцията след края на изборния ден Гауланд е декларирал: " Нищо не се е трансформирало, ние ще продължим да преследваме Меркел както до момента ". Смята се, че това негово изказване е вбесило Петри. Тя е от провинция Саксония, където партията е много известна. Петри е определена с пряк мандат за народен представител.
В последна сметка Петри се отхвърли да бъде претендент на AfD за канцлер през април, само че партията гласоподава да я постави в листите.
Крайнодясната АзГ завоюва 12,6 % от гласовете на провелите се през вчерашния ден парламентарни избори и за пръв ще влезе в Бундестага, като ще разполага с 94 депутатски места.

Снощи хиляди излязоха на спонтанни митинги по улиците на Германия, откакто извънредно дясната партия „ Алтернатива за Германия “ се трансформира в трета политическа мощ и влиза в Народното събрание за първи път.
Около 700 протестиращи се събраха на площад Алекасадерплац в столицата Берлин скандирайки
„ Расизмът не е опция “ и „ Нацистите вън “, откакто обкръжиха постройката, в която партията празнуваше историческия си резултат, оповестява „ Дойче Веле “ Стотици стачкуващи се събраха и в Кьолн, където протестиращите се събраха пред централната гара в града, след което направиха шествие по улиците на града.
В Хамбург хората направиха шествие от гарата до локалната централа на „ Алтернатива за Германия “, няма информация за конфликти. Спонтанни митинги имаше още във Франкфурт, Мюнхен, Дюселдорф, Гьоингер, Дрезден, Лайпциг, Майнц и Саалфед.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР