Петр Павел, бивш генерал, началник на Генералния щаб и на

...
Петр Павел, бивш генерал, началник на Генералния щаб и на
Коментари Харесай

Петр Павел е новият президент на Чехия

Петр Павел, някогашен военачалник, шеф на Генералния щаб и на Военния комитет на НАТО, е новият президент на Чехия. Той победи на балотажа някогашния министър председател Андрей Бабиш, който е един от най-богатите хора в страната.

При преброени съвсем всички бюлетини Павел получава близо 58% от гласовете.

Бабиш, който водеше акция с извънредно остри персонални нападки с детайли на дезинформация, призна провалянето си чак когато не останаха непреброени гласове.

" Победиха полезности като истина, достолепие, почитание и примирение ", сподели Павел пред последователи и публицисти. " Убеден съм, че тези полезности се споделят от голямото болшинство от нас, коства си да се опитаме да ги създадем част от живота си и да ги върнем в Пражкия палат и нашата политика ", добави той след акция, включваща мощна поддръжка за НАТО и Европейския съюз и поддръжка за помощта за Украйна.

Това бе първото кандидатиране на 61-годишния военачалник от запаса, който съумя да победи Бабиш - една преобладаваща, само че поляризираща мощ в чешката политика от десетилетие. Павел, който водеше акция като самостоятелен, получи поддръжката на дясноцентристкото държавно управление. Посланието му след успеха бе за единение и успокоение в обществото, макар, че Бабиш плашеше чехите, че генералът щял да вкара страната във война.

Чешките президенти нямат доста оперативни права и отговорности, само че избират министър-председателя и шефа на централната банка, имат думата във външната политика, образуват мощно публично мнение и могат да упорстват държавното управление за политики.

Павел ще встъпи в служба през март, заменяйки напускащия Милош Земан - самият той провокирал различия през двата си мандата през последното десетилетие и подкрепил Бабиш за собствен правоприемник, написа Дневник. Земан настояваше за по-тесни връзки с Пекин, а също и с Москва, до момента в който Русия не нахлу в Украйна, а изборът на Павел ще означи внезапна смяна.

Резултатът от изборите ще стане формален едвам когато бъде оповестен в юридическо списание във вторник, само че резултатът от социологическите изследвания беше явен още в през днешния ден след края на двата изборни дни.

Павел също така е покровител на приемането на еврото - тематика, която няколко държавни управления оставяха на назад във времето - и поддържа гей браковете и други прогресивни политики
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР