Петото издание на станалия традиционен пленер, който насочва вниманието към

...
Петото издание на станалия традиционен пленер, който насочва вниманието към
Коментари Харесай

Пленер, посветен на архитектурните ценности в Стара Варна, събира талантливи ученици

Петото издание на станалия обичаен пленер, който насочва вниманието към скъпите здания в морския град, ще се организира в интервала 11 - 13 септември. Участниците в него и тази година ще са най-вече от Средно учебно заведение за филантропични науки и изкуства „ Константин Преславски ”.

Младите гении с профил „ Изобразително изкуство ” от X-ти и от XII-ти клас ще имат опция да развият артистичните си умения с упътванията на изявени варненски създатели и педагози като Калия Йорданова-Братанова, Севдалина Драгнева, Мина Сиракова. А с помощта на присъединяване на арх. Белин Моллов учениците ще обогатят познанията си за значимостта на архитектурното завещание в градската среда - едно от нещата, които вършат плана друг от обичайните учебни пленери. Урбанист с дълготраен опит, тази година арх. Моллов ще концентрира вниманието на учениците с презентация за функционалностите на площадните пространства. А като художник, изобразил стотици скъпи архитектурни обекти от цяла България, арх. Моллов на драго сърце ще се опита да съобщи своя опит на младежите и в живописта.

По време на пленера както учениците, по този начин и учителите ще могат да опитват с разнообразни техники изобразяване върху каменна хартия и по този начин по време на пленера в Стара Варна за първи път в България новаторският материал ще се употребява за основаване на творби на изобразителното изкуство. Свойствата на тази хартия я вършат изключително подобаваща за акрил, пастел и други

Каменната хартия е екологична, защото за производството ѝ не се употребява целулоза, заради което не се унищожават дървета и се икономисва доста количество вода. Освен това тя се рециклира на 100%, за разлика от всички ламинирани и екструдирани хартии или пликове с фолио, които са нерециклируеми. Новаторският артикул се прави от калциев карбонат и малко количество високоплътен нетоксичен полиетилен. Основната суровина за производството е варовик - отпаден материал от варовиковите кариери, който се намира в обилие.

Високата устойчивост и резистентност на скъсване и вода дават благоприятни условия за необятно приложение на каменната хартия. Тя е потвърдено подобаваща за опаковки, за печатни материали и издания (визитки, висококачествени брошури и списания, даже външна реклама), за бележници, тетрадки, и други Според формалния вносител на каменната хартия тя има огромен капацитет като устойчива опция на обичайните хартиени артикули, изключително в страни като България - без лично произвеждане, само че богати на каменни кариери.

Проектът се осъществя от Фондация за изкуство и просвета „ Креа “ с финансовата поддръжка на Фонд „ Култура “ на Община Варна и спонсори.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР