Петорна компютърна експертиза на снимките и видеото с бившия премиер

...
Петорна компютърна експертиза на снимките и видеото с бившия премиер
Коментари Харесай

Шефът на бюджетната комисия в ЕП: Снимките с кюлчетата на Борисов са манипулирани -

Петорна компютърна експертиза на фотосите и видеото с някогашния министър председател Бойко Борисов с кюлчетата и парите, снимани в резиденция " Бояна ", демонстрира, че те са били манипулирани.

Това сензационна разобличаване направи председателстващият комисията по бюджетен надзор на Европейския парламент и началник на задачата в България през април Томаш Здеховски, представен от БНР. Той разясни, че информацията е предоставена от българската прокуратура.

" Експертизата сподели, че фотосите и видеото са манипулирани. Има доста несъответствия в резолюцията на банкнотите спрямо другите обекти на фотосите, на водните знаци, холографските стикери, светлината и сенките на обектите ", изясни Здеховски.

" На няколко пъти обсъждахме случай от висок публичен интерес под наблюдението на Специализираната прокуратура в България и от Софийската градска прокуратура за процесуалните дейности, свързани със фотоси от вилата на някогашния български министър председател Бойко Борисов. Българската прокуратура даде повече информация, която желая да споделя с вас от съображения за бистрота. Относно процесуалните дейности, свързани със фотоси от вилата на някогашния министър председател Бойко Борисов - по време на предварителното произвеждане бяха извършени редица следствени мероприятия. Бяха назначени общо пет механически компютърни експертизи за проучване на оповестените фотоси и видео. Накратко - проучването сподели, че фотосите и видеото са манипулирани. Метаданните на някои от тях са били отстранени. Някои от фотосите наподобява са направени във време, когато някогашния министър председател е изпълнявал публични функционалности отвън дома си. Според специалистите позицията на обекти на другите фотоси е една и също, макар че се твърди, че фотосите са правени в период на година и половина… Беше разпитвана и камериерката на господин Борисов и тя твърди, че в никакъв случай не е имало пари или златни слитъци в чекмеджетата. Това е всичко и в случай че желаете да получите това писмо от прокуратурата, ще ви го дам, тъй като то не е загадка ", сподели още Здеховски.

По-късно евродепутатът от Европейската национална партия Андрей Новаков удостовери новината.

" Тази петорна компютърна експертиза демонстрира, че фотосите са били манипулирани, че резолюцията на част от обектите в фотосите като парите и златните кюлчета се разграничава от тази на останалите обекти в фотосите. Оказа се също по този начин, че по време на разпитите със чиновници в резиденцията те в никакъв случай не са виждали сходни обекти и че самите данни в фотосите навеждат на мисълта, че те са направени в порядъка на година и половина. Но проучванията на специалистите демонстрират, че обектите в фотосите не са помръднали тази година и половина. Та заключението, което направи господин Здеховски, е, че самите фотоси и видеото са били манипулирани за да наведат на дадени заключения, въпреки те в тази ситуация да не са годни ", разяснява Новаков.

ГЕРБ също взе думата в коридорите на българския парламент, с цел да съобщи, че още от началото си е проличала операцията.

" От началото беше ясно, че тези фотоси и видеа, които се разпространяваха по всички медии, бяха манипулирани, и то за да обслужат едни или други нечистоплътни партийни ползи. Радвам се, че това се потвърди след петорна експертиза, и то от Брюксел ", разгласи депутатът Дани Каназирева. 

Снимките с кюлчетата и пачките с евро се появиха през 2020 година В края на юли СГП се самосезира по изявления в средствата за всеобщо осведомление и образува досъдебно произвеждане за закононарушение по член 339а, алинея 1 от Наказателен кодекс - потребление без съответно позволение по закон на особено техническо средство, предопределено за мълчешком събиране на информация.

На 22 декември м.г. прокуратурата спря производството поради неразкриване на причинителя на закононарушението.

В  2022 година министър председателят Кирил Петков, министрите на правораздаването Надежда Йорданова и на културата Атанас Атанасов, както и основният прокурор Иван Гешев трябваше да бъдат изслушани от мониторинговата група към комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи на Европейския парламент за обстановката в България. Част от въпросите към Иван Гешев бяха свързани с разследваният за така наречен „ Барселонагейт “, както и прословутите кюлчета - и за двете се твърди, че са с присъединяване на някогашния министър председател Бойко Борисов.

При връщането си от Брюксел  призна, че е имало въпроси по двете каузи, само че изясни, че разследването по " Барселонагейт " не е завършено, изпратени са европейски заповеди за следствие, отговор обаче не е получен от Испания. Какво е дал отговор за кюлчетата не се разбра.

В последния месец от предходната година Софийската градска на БНБ експертиза и изиска от централната банка да даде информация по серийните номера на банкнотите и кюлчетата.

Лидерът на ГЕРБ пък разгласи фотосите за типичен компромат, изфабрикуван от съперниците му, и се ожали, че, с цел да не стане още веднъж жертва на нечий обектив. 

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР