Петнайсти юли - анонимен мейл информира медиите, че е хакнат

...
Петнайсти юли - анонимен мейл информира медиите, че е хакнат
Коментари Харесай

Къде е Бойко? Данъкоплатците го търсят да го бият

Петнайсти юли - неизвестен мейл осведоми медиите, че е хакнат сървър на Министерството на финансите и в интернет е изтекло голямо количество персонална информация на жители и компании от Национална агенция за приходите, която е конфиденциална. Това е най-големият теч на персонални данни в България и единомислещо е несъмнено от експерти като злополука с неизмерими вреди.

Скандалът гръмва със страшна мощ. В този ден министър председателят се покрива. На амбразурата са извадени финансовият министър Владислав Горанов и вътрешният министър Младен Маринов. Двамата си опонират, до момента в който изясняват обстановката, с която, проличава си, въобще не са наясно. В обществените мрежи и форумите жителите всеобщо упорстват за оставки. Няма кой да ги изиска публично, тъй като

съвсем два дни министър-председателят не се демонстрира нито един път

Нито действително, нито виртуално - във " Facebook ", откъдето другояче не пропуща да си прави пиар непрекъснато, карайки джипката.

Появява се на 17 юли на съвещанието на Министерския съвет и дръпва невнятна тирада по какъв начин хванатият 20-годишен юноша, обвинен за хакерството, е неповторим мозък и доказателство какъв брой е дръпнало образованието. Посланието е към неинформираните за цялостния разпад в учебното заведение и университетите - да си мислят какъв брой доста са създали трите държавни управления на Борисов под мъдрото му управление.

Следващите няколко дни министър председателят диша свободно и се къпе в националната обич във " Facebook ": Реже лента в " София тех парк " и се появява на снимачната площадка на сериал. Държи нравоучителна тирада на посланиците. Качва се на граничен катер и не стопира да се хвали по какъв начин дърпала стопанската система и какъв брой пари имало за приходи и техника - дава обещание нови кораби.

 Къде е Бойко? Данъкоплатците го търсят да го бият
© Фейсбук/ Бойко Борисов

Цъфва на разкриване на ремонтирана пожарна в Аспарухово и дава обещание по-високи заплати и техника на пожарникарите. Прави си пиар из варненските паркове, снима се с последователки под път и над път, като деликатно заобикаля мястото и тематиката за пропадналото при първия дъжд елипсовидно кръстовище. Даже пуска персонални фотоси във " Facebook " - от кръщенето на внучетата си, и провокира трогване измежду почитателките си.

После обаче краските на публичната картина пък потъмняват. Четири-пет дни страната се тресе

от теча на персонални данни, който се оказва все по-чудовищен, защото излиза наяве, че милиони пароли, ЕГН-та и номера на персонални карти и адреси се търкалят из интернет разполагаем на измамниците. Шефката на Национална агенция за приходите си кара отпуската, финансовият министър наглее, че данъкоплатците непринудено си били дали персоналните данни на данъчните и като желали електронни услуги - това е ситуацията. Премиерът отново се покрива.

Централите на Ахмед Доган и Христо Ковачки още веднъж са класирани да получават пари (над 50 млн. лева) от страната идната зима, без да работят, против даването на думи на така наречен студент запас. Доган, дето щеше да убива Борисов. От Министерския съвет - безмълвие.

Излизат имотните заявления и излиза наяве, че мнозина служители получават великодушни заплати от данъкоплатците - някои (като държавният банкер Стоян Мавродиев) даже вземат пет пъти повече от премиера. И това е преглътнато.

Африканската чума по свинете за няколко дни обгръща цяла Северна България и става кристално ясно, че година и половина ръководещите са бездействали и не са взели никакви предохранителни ограничения. И в този бранш оставки няма, а министрите се тръшкат, че имало злополука. Дори в телевизионните вести оповестяват, че България може да се раздели със свиневъдството...

Премиерът продължава с дълбокото потапяне - ни дума, ни стон по тематиката.
" Фейсбукът " му пустее.


Не щеш ли - изниква на годишната конференция на Асоциацията на българските учебни заведения в чужбина, където ни лук ял, ни лук мирисал дава обещание пари. Помолен да разяснява думите на Нинова от Бузлуджа, която приканва народа да се изправи против ГЕРБ, Борисов декларира на публицистите: " Вие до момента къде бяхте?! Учителите и шефовете в чужбина какъв брой време чакаха за фотоси с мен и какъв брой хора благодариха за направеното от държавното управление? " И съвет - на Нинова да й изпращат тези фрагменти вместо коментар.

 Къде е Бойко? Данъкоплатците го търсят да го бият
© Фейсбук/ Бойко Борисов

Във " Facebook " е качено едночасово видео със салтанатите, с които е празнуван министър председателят, и доста фотоси на прегърнати учителки. Следва видео с низвергнатия от него пловдивски кмет Иван Тотев, който го развежда по центъра, с цел да му демонстрира поправки и римски руини, до момента в който министърът на културата в последната минута стопира събарянето на тютюнев склад наоколо. Видео обаче има единствено от площада, само че не и от разправията за рушенето на паметника на културата.

 Къде е Бойко? Данъкоплатците го търсят да го бият
© Фейсбук/Бойко Борисов

Следващите два дни министър председателят още веднъж се потапя. През това време в публичното пространство се вихри стихия поради следващия основен прокурор, вид " ти си го избра ". Граждани недоволстват, адвокати афишират за превдварително решен избора на претендента Иван Гешев - прочул се по делата за КТБ и Иванчева. Премиерът се прави, че зачита разделянето на управляващите, за разлика от номинирания. Мълчи.

В деня, в който в центъра на София се организира най-големият митинг от 2014 година насам, министър председателят организира среща с президента на Международната федерация по битка. И толкоз. Нито дума за безотговорното държание на министъра на правораздаването, който бетонира договорката на задкулисието за избора на основен прокурор. Или за най-голямата рецесия в българското отглеждане на животни...

И това е обзор единствено на последните две седмици. Къде е Бойко? Още ли е министър председател? Защо се държи като президент? Контролира ли си министрите? Наясно ли е какви са отговорностите му съгласно публичния контракт? Ще си ги извършва ли, или ще си върви?

Всичко, което би трябвало да знаете за: Третият кабинет "Борисов " (104)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР