Петнайсет затворници, мнозинството с доживотни присъди за убийства, и партньорките

...
Петнайсет затворници, мнозинството с доживотни присъди за убийства, и партньорките
Коментари Харесай

Секс без камери искат 15 затворници и техни партньорки

Петнайсет пандизчии, болшинството с доживотни присъди за убийства, и партньорките на трима от тях се изправят пред съда с искане да анулира заповед, съгласно която интимните свиждания се организират в наличието на надзиратели и се наблюдават с камери.

Делото е висящо пред Върховния административен съд. Насрочено е за 27 фервуари, само че ще бъде отсрочено за средата на март, за когато пандизчиите Светломир Нешков, Джок Полфрийман, Станислав Методиев-Сиси, Марио Пеев, Мирослав Събев, Ангел Велков, Енчо Енчев, Митко Харакчиев, Юлиян Зашев, Назъм Азис, Йордан Петров, Здравко Петров, Халил Хасан, Александър Джунджуров, Антонин Влаев и жена му Галина Влаева, както и Валя Петкова, другарка на Нешков и И.Борова – интимна партньорка на различен, упорстват да участват, написа правният уебсайт Лекс.бг.

Заседанието обаче няма да организира в постройката на Върховния административен съд, тъй като там няма конвойна, което затруднява защитата на наказаните за тежки закононарушения пандизчии. Затова от Върховен административен съд са се обърнали за подпомагане към Върховния касационен съд и към този момент е обезпечена зала в Съдебната палата.

Делото е формирано по тъжба на пандизчиите против решение на Административен съд София-град, с което е отказана анулацията на заповедта на някогашния началник на Главна дирекция „ Изпълнение на наказванията “ Свилен Цветанов, с която е регламентиран редът за така наречен удължено рандеву.

Двама от жалбоподателите, явили се пред първата инстанция – пандизчията Живко Господинов и брачната половинка на Александър Джунджуров – Райка, обаче не са показали категорично, че удостоверяват касационната тъжба и по тази причина делото във връзка с тях е прекъснато. Все отново тричленният състав на Върховен административен съд с ръководител Жанета Петрова и членове Светлана Борисова и Аглика Адамова (докладчик) показва, че те следва да бъдат призовани за датата на делото в качеството им на ответници по делото.

Секс без Big Brother

Затворниците се жалват от заповед на шефа на ГДИН, с която са лишени от усамотение при интимните свиждания. Според заповедта така наречен удължено рандеву е за период до 4 часа, то е тип поощрителна мярка и в заведенията от закрит вид и поправителните домове се организира в пространства, при опция оборудвани със системи за видео-наблюдение и мероприятието протича в наличието на надзиратели.

Според лишените от независимост тези условия нарушават съществени техни права и тези на фамилиите и околните им. Твърдят, че са нарушени член 3 и член 8 от Европейската спогодба за отбрана правата на индивида, защото са подложени на унизително отношение и не се зачита правото им на персонален и фамилен живот. Казват и че има нарушаване на интернационалните актове за отбрана на персоналните данни.

Наред с това един от тях – Светломир Нешков, е показал писмо от 2013 година, което получил от тогавашния заместник-правосъден министър Димитър Бонгалов. В него Нешков е известен, че е анулиран безмълвен отвод на началника на пандиза в София, който не е дал отговор на искане за унищожаване на камерите в пространствата за интимно рандеву. Бонгалов е уведомил Нешков и за това, че е наредил на ГДИН да излезе с инструкции до всички териториални структури на пандизите, с които да се отстранен камерите, тъй като те съставляват интервенция в персоналния живот.

От Главна дирекция „ Изпълнение на наказванията “ на собствен ред настояват, че откритият ред за осъществяване на удълженото рандеву не накърнява права и не провокира вреди за лишените от независимост и техните фамилии и близки. Напротив, приемането на специфичен ред за провеждането на подобен режим на свиждането, в особено обзаведени пространства, подсигурява точно персоналния живот и контактите с околните, при спазване на сигурността и реда в пандизите и поправителните домове.

АССГ: Интимните свиждания са премия, а не право

По време на делото излиза наяве, че заповедта е издадена след инспекция на Инспектората към Министерството на правораздаването. Тя е открила, че няма формален ред, който изчерпателно и в детайли да указва метода за потребление на удълженото рандеву и това е довело до друга процедура в обособените затвори.

АССГ не намира заповедта за оскъдна или незаконосъобразна, тя е издадена от способен орган и съдържа претекстове и законови учредения.

По отношение на писмото на Димитър Бонгалов до Нешков, съдът приема, че това не е административен акт по смисъла на закона. По делото не са били показани доказателства, че тогавашният заместник-министър на правораздаването е издал инструкции за унищожаване на камерите. Съдът намира още, че писмото до Нешков няма темперамент на „ наложително напътствие “, не съдържа явен диспозитив, не е избран орган за осъществяване и надзор на напътствията и не е публикуван по планувания в закона процесуален ред. „ Ето за какво, във формата на отговор /писмо/, последният не основава обвързване за съответен получател, в съответен период и форма да се изпълнят напътствията на заместник-министъра на правораздаването и това несъблюдение по процесното дело, не може да се окачестви като значителен недостатък, водещ до нищожността на оспорваната заповед на това съображение “, акцентира арбитър Димитрина Петрова от АССГ.

Тя отбелязва, че оспорената заповед е издадено точно поради установена липса на съответна регулация на интимните свиждания.

Наред с това, показва арбитър Петрова, удълженото рандеву е „ с темперамент на премия и се дава точно за насърчаване на лишените от независимост и гарантиране на техните права на персонални контакти с околните и фамилията “.

В решението си тя декларира: „ Не са налице нито изказвания, нито обстоятелства или доказателства за такива, които да обосновават извод, че с позволеното „ при опция ” осъществяване на видео-наблюдение и наличието на чиновници от надзорно-охранителния състав, се правят дейности, които нарушават обезпечени права и свободи… Не е лимитирано правото на персонален и фамилен живот, доколкото изискванията и редът за рандеву, постановени в заповедта, имат темперамент на ограничения по целенасоченост, с оглед сигурността и реда в местата за изтърпяване на наказване и не се установи нарушаване на императивна норма на закона или на обвързващ България интернационален акт, които да обосновават несъгласие с материалния закон… При всички случаи, доколкото се касае за режим на изтърпяване на наказването, публичният интерес и сигурността в местата за отнемане от независимост има превес над персоналния. Този превес при спазване на ползите в обществото, постоянно е лимитиран до степен, в която се подсигуряват животът, здравето и физическата цялост на личността. Аргументите, изложени от жалбоподателите, всъщност, съставляват изказвания за вероятни морални и прочувствени вреди, които, обаче, при съответни хипотези могат да бъдат съображение за производства по ЗОДОВ, които не са предмет на контрола за правомерност в актуалното произвеждане и не следва да бъдат обсъждани “.

Първата инстанция отбелязва, че няма нарушавания и на отбраната на персоналните данни. Затворниците са били осведомени за вероятното видеонаблюдение посредством заповедта на шефа на ГДИН, а техните близки, с цел да ги посетят, минават през щателна инспекция, по този начин и техните права не са нарушени. Не се установяват данни за предпазване и потребление на информацията за цели разнообразни от гарантирането на сигурността, е заключението на АССГ.

Сега пандизчиите се надяват Върховен административен съд да анулира заповедта, с цел да останат уединено със своите половинки.

news.lex.bg
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР