Петнайсет години след като нахлуха в Ирак заради оказали се

...
Петнайсет години след като нахлуха в Ирак заради оказали се
Коментари Харесай

Действията на Тръмп към Иран напомнят за подготовката на войната в Ирак

Петнайсет години откакто нахлуха в Ирак поради оказали се несъществуващи оръжия за всеобщо заличаване и връзки с Ал Кайда , Съединени американски щати още веднъж се насочват към вероятен спор с близкоизточна мощ поради хипотетично създаване на нуклеарни оръжия и поддръжка за тероризма.

 
Политиката на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп към Иран звучи притеснително позната на някои настоящи и някогашни представители на Съединени американски щати , участвали на подготовката на нашествието в Ирак през март 2003 година. В страната към момента се резервира етническо и религиозно разделяне и там към момента са ситуирани 5000 американски военни. 

 
В спора починаха над 4400 американски военни и стотици хиляди иракчани. Много анализатори дефинират военните дейности там като един от най-големите външнополитически провали на Съединени американски щати в актуалната история.

" Има притеснителни и злокобни неща " в злоупотребата с разследващи данни тогава и в този момент , съобщи Пол Пилар, който беше основният анализатор на разследваща информация на Съединени американски щати за Близкия изток от 2001 до 2005 година. " Основното, което се случва, е мощно преднамерено, селективно подбрано, в жанр " знаем какъв е изводът " потребление на разследваща информация, съобщи той.
 
Във вторник Тръмп изтегли Съединени американски щати от шестстранното съглашение с Техеран , което лимитира нуклеарната активност на Иран в подмяна на облекчение на стопански наказания.

 Президентът съобщи, че договорът, реализират при ръководството на предшественика му от Демократическата партия Барак Обама , не обгръща иранската стратегия за балистични ракети, нуклеарната активност на страната след 2025 година, нито ролята й в споровете в Йемен и в Сирия .
 
Тръмп не загатна оценките на американската разследваща общественост и на Международната организация по атомна сила ( МААЕ ) на Организация на обединените нации , която изпраща нуклеарни инспектори в Иран , че Техеран съблюдава съглашението от 2015 година.

 
Вместо това, той се базира на серия ирански документи, разкрити от Израел на 30 април, които съгласно него демонстрират, че иранските водачи са излъгали, отричайки да са имали стратегия за нуклеарни оръжия.
 
Макар че западни държавни управления и разследващи специалисти не оспориха достоверността на документите, критици споделят, че те не прибавят доста към предходните оценки, съгласно които Иран е спрял през 2003 година напъните си да създаде нуклеарни оръжия. Техеран назова израелските обвинявания " хлапашки и нелепи ".

 
Скоро след терористичния атентат, осъществен в Съединени американски щати на 11 септември 2001 година, президентът Джордж Буш и негови високопоставени помощници се оповестиха в поддръжка на нашествието в Ирак, базирайки се на разследващи данни, че иракският президент Саддам Хюсеин имал връзки с Ал Кайда и скрито разработвал нуклеарни, химически и биологически оръжия.

 
Всички тези изказвания се оказаха погрешни. Буш и помощниците му бяха преувеличили наличната разследваща информация, разчитаха на съмнителни изказвания от иракчани, намиращи се в заточение, и подцениха противоречащата им информация. По някои точки Централно разузнавателно управление на САЩ и други разследващи организации просто бяха сбъркали.
 
Защо Иран не е Ирак
 
Представители на Съединени американски щати, както и аналитици във Вашингтон и в Близкия изток, предизвестиха, че има основни разлики сред политиката на Буш в Ирак и метода на Тръмп към Иран.
 
Макар че решението на Тръмп във вторник ускори напрежението в района, както и пропастта сред Съединени американски щати и европейските им съдружници, никой не предсказва американско навлизане в Иран.

 
" Въпросът е дали във връзка с оръжията за всеобщо заличаване сме изправени пред същия сюжет, който се разви в Ирак и дали районът ще бъде тласнат към война ", съобщи Файсал Абдул Сатер, ливански анализатор, непосредствен до подкрепяната от Иран група Хизбула.
 
" От моя позиция обстановката е друга, въпреки че набъбна степента на неприязън " сред страните от Залива и Израел от една страна, и Иран от друга, съобщи той. " Що се отнася до директно нахлуване против Иран, то е малко евентуално, тъй като по нужда ще повлече пълномащабна война, която нито една от страните не може да си разреши ".
 
Марк Дубовиц, основен изпълнителен шеф на центъра за разбори Фондация за отбрана на демокрациите, зави, че до войната в Ирак се е стигнало частично поради концепцията, че икономическите наказания, наложени на Саддам след нахлуването в Кувейт през 1990 година, бързо стават неефективни.

 
" Мисля, че сега е правилно противоположното ", сподели Дубовиц, отбелязвайки, че Тръмп наподобява поддържа по-силен стопански напън върху Иран, а не военни дейности. Въпреки другите принадлежности, двама представители на Съединени американски щати, осведомени с политиката по отношение на Иран, обявиха, че имат вяра, че крайната цел на Тръмп в Иран е сходна на тази на администрацията на Буш в Ирак: подмяна на антиамериканското държавно управление с другарски настроено.
 
Но въпреки че увереността на администрацията на Буш, че признателните иракчани ще посрещнат военните на Съединени американски щати с цветя, беше нереална, то " най-малко толкоз наивно " е да се има вяра, че " в Иран ще се откри народна власт ", в случай че Ислямската република се сгромоляса, съобщи един от представителите.
 
Нито Тръмп, нито войнствено настроеният му нов консултант по националната сигурност Джон Болтън са призовавали обществено през последните дни за събаряне на иранската теокрация.
 
Двама сегашни и един някогашен формален представител на Съединени американски щати обявиха, че на американските разследващи служби не е бил оказван напън да дават доказателства в поддръжка на политиката на Белия дом, а вместо това са подценявани.
 
Генералът в оставка Майкъл Хейдън, някогашен шеф както на Централно разузнавателно управление на САЩ, по този начин и на Агенцията за национална сигурност на Съединени американски щати, дефинира като " незабравим " фактът, че Тръмп не е загатнал оценките на разузнаването в речта си, с която разгласи излизането от съглашението с Иран.
 
През февруари шефът на националното разузнаване на Съединени американски щати Дан Коутс съобщи пред Конгреса, че съглашението с Иран е удължило времето, належащо на Техеран да създаде нужните материали за нуклеарно оръжие и е подобрило прозрачността на иранските нуклеарни действия.
 
" Не става дума да им се оказва напън да дават оправдания ", съобщи Хейдън за анализаторите от разузнаването на Съединени американски щати. Тръмп " нито се нуждае, нито желае опрощение ".
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР