Петнадесет процента от всички смъртни случаи в световен мащаб, свързани

...
Петнадесет процента от всички смъртни случаи в световен мащаб, свързани
Коментари Харесай

Замърсяването на въздуха увеличава с 15 процента смъртността от COVID-19

Петнадесет % от всички смъртни случаи в международен мащаб, свързани с COVID-19, могат да бъдат приписани на дълготрайното излагане на нечист въздух, съгласно интернационален екип от учени, управителен от откриватели от Германия, оповестяват Франс прес и ДПА.

Оценката, оповестена в сп. "Кардиоваскюлър рисърч ", е направена от експерти от института "Макс Планк " за химия, Харвардския университет и кипърския Център за климатични и атмосферни проучвания и е основана върху разбор на замърсяването и данни за коронавирусната пандемия.



Според откривателите смъртните случаи, свързани както с COVID-19, по този начин и със замърсяването на въздуха, съставляват "потенциално предотвратима, несъразмерна смъртност ".

Авторите на проучването считат, че излагането на нечист въздух утежнява съпътстващите болести, които могат да доведат до съдбовни последствия за здравето от вирусна зараза.

"В случай че към този момент имате сърдечносъдово заболяване, замърсяването на въздуха и коронавирусната зараза могат да основат проблеми, които да доведат до инфаркт, сърдечна непълнота и инсулт ", споделя съавторът на проучването Томас Мюнцел от университета "Йоханес Гутенберг " в Майнц, Германия.

Над една четвърт от смъртните случаи, свързани с ковид в Азия, могат да бъдат приписани на замърсяването на въздуха, пресмятат откривателите, спрямо 19 % в Европа и 17 % в Северна Америка.



Според формалните данни, предоставяни от университета "Джонс Хопкинс ", смъртните случаи в света в резултат на болест с ковид надвишават 1,1 милиона, добавя Българска телеграфна агенция.

Втора вълна от инфекции обгръща Европа, като в някои страни се регистрират рекордни нови всекидневни случаи. Същевременно хоспитализациите и смъртните случаи се усилват по-бавно, в сравнение с по време на първата пандемична "атака " в интервала сред март и май, отбелязва ДПА.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР