Петльовден е един от най-големите празници за жителите на селата

...
Петльовден е един от най-големите празници за жителите на селата
Коментари Харесай

В селата Голица, Кривини, Солник и Венелин отпразнуваха Петльовден 


Петльовден е един от най-големите празници за жителите на селата Голица, Кривини, Солник и Венелин. Днес те се събраха още веднъж, с цел да почетат подвига на храбрата майка, съумяла посредством ловкост да избави сина си от еничарство. Според легендата през идващите години доста майки от Еркечкия край избавили синовете от кръвния налог по същия метод.
На Петльовден – 2 февруари, традицията повелява да се стори курбан от петел и да се начертае кръстен знак с кръвта на птицата по челата на децата за здраве.
Днес първи ритуала направиха в с. Кривини. На площада пред кметството се събраха доста поданици и посетители на селото, които наблюдаваха тържеството. Последва къса артистична стратегия, изнесена от самодейките от локалното читалище.
Малко по-късно на площада в с. Голица се изви дълго хоро по съпровода на 2 гайди и барабан. След това хората влязоха в залата за тържества и празникът продължи. Жени от фолклорната група към НЧ „ Христо Ботев “ в селото пресъздадоха обичая поливане на ръцете на бабата.
Празнично хоро заформиха и в с. Солник. Там също пресъздадоха остарелия бит.
Гости на празника в селата бяха кметът на община Долни чифлик Красимира Анастасова и нейните заместници Любомир Вангелов и Станка Тодорова. Празничният ден ще приключи с обред и празненство в с. Венелин.

Източник: barometar.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР