Петков намекна за още арести на бивши управляващи Договореният газ

...
Петков намекна за още арести на бивши управляващи Договореният газ
Коментари Харесай

Петков уверено смятал, че цената на газа от САЩ би трябвало да е еквивалентна на тази на руския

Петков загатна за още арести на някогашни ръководещи
„ Договореният газ с американска компания към този момент е на път. Корабите са тръгнали. Знаем къде ще пристанат, знаем и каква е цената ”, сподели министър председателят Кирил Петков пред Лора Крумова по време на изключителното издание на „ На фокус ” в ефира на NOVA.

По думите му цената на газа от Съединени американски щати е контрактувана на 26 $ на мегаватчас при цена от 100 евро на мегаватчас в Европа и 72 евро на „ Газпром ”.

„ Исках да потвърдя, че България не е подвластна и можем да отстояваме ползите си. По този метод да покажем, че никой едностранно не може да ни извива ръцете ”. „ Самият газ от Щатите идва на по-ниска цена. С всички други стъпки би трябвало да стане еквивалента на тази от „ Газпром ”. Паралелно, до момента в който бяхме в Съединени американски щати, договорихме и азерския газ, който да пристигна в България на 1 юли, без значение дали е издигната гръцката връзка ”, добави министър-председателят.

Той сподели още, че юни месец, когато дойдат двата танкера с полутечен газ от Съединени американски щати, цената на газа в България ще падне до равнището от април. Очаква се танкерите да дойдат на 8 и 23 юни.

Петков изясни, че сме отказали през септември от количествата азерски газ. С това, по думите му, страната е изгубила стотици.„ По някаква причина сме се отказали за 1/3 от цената и сме купили три пъти по-скъп газ от „ Газпром ”. Всички тези месеци тази облага е отивала някъде. Според мен това е функционалност на корупция ”, акцентира той.

По думите на Петков гръцката връзка е доста значима, само че не е основна за доставките на газ. Това „ изхвърлило в кошчето ” тезата, че не можем да получаваме азерски газ, тъй като тази връзка не е издигната.

Според него, имало поддръжка от Европейска комисия и от Съединени американски щати България да е изключение от петролното ембарго. Той разяснява и превъоръжаването на България с американско оръжие: „ Ние поискахме от Съединени американски щати да ни дадат алтернатива за нашите самолети, тъй като доставката на Ф-16 закъснява. Обещаха ни самолети втора употреба, към 6 самолета. Плащанията ще бъдат оперативни разноски “, сподели Петков.

Относно недоволството на превозвачите Петков разяснява, че схваща представителите на сектора. „ Ако имаше български горива, с които можем да ги субсидираме, щеше да е прелестно. Но нямаме ”, добави той.

Коментар от него пристигна и за записа от срещата с превозвачите: „ Четири пъти ме прекъснаха и споделиха: „ Нямаме време да Ви слушаме ”. Когато някой ти каже така… Затова отговорих: „ Ето я вратата ”, разясни Петков.

Той означи, че чака от 6 до 8 месеца някои от делата на Европейската прокуратура да влязат в действие.

„ Много от тях са свързани с предходните ръководещи. Те имат 6 до 8 месеца да се опитат да смъкват държавното управление, другояче имат извънредно огромен персонален проблем. Ще употребяват всевъзможни способи ”, съобщи Кирил Петков.

По думите му българската позиция по отношение на РСМ е ясна.

„ С Република Северна Македония диалозите не престават, до момента в който не се свърши работа по взаимните сделки - правата на българите в Македония. Очаквам в идващите дни РСМ да направи няколко стъпки - да се сътвори институция, която да дава отговор за езика на омразата ”, сподели още Петков.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР