Петко Петков - следовател от НСлС и председател на Камарата

...
Петко Петков - следовател от НСлС и председател на Камарата
Коментари Харесай

Следователите излъчиха своя кандидат за ВСС

Петко Петков - следовател от Национална следствена служба и ръководител на Камарата на следователите, е предлагането на професионалната колегия за член на новия Висш съдебен съвет.

Както Клуб Z писа, номинациите са занапред на старта си - до момента се е самономинирал единствено Бойко Атанасов, който обичайно взе участие във всевъзможни надпревари.

В 25-членния Висш съдебен съвет, който би трябвало да встъпи на 3 октомври, следствието - абсолютно подчинено на основния прокурор, излъчва един собствен представител, който е към прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет.

Там от години царува непоколебимо единогласие - предлага се постоянно по един член, той се гласоподава и обичайно няма нито един глас срещу.

Няма аргументи да се мисли, че в този момент ще е друго - като се изключи че е награждаван 3 пъти от основния прокурор със „ Служебна признателност и грамота “, Петков е ръководител на Камарата на следователите (биография на претендента и текста на предлагането може да видите ). Традиционно тази организация, дружно с Асоциацията на прокурорите компактно стои със свои позиции, мнения, открити писма и всевъзможни други интензивности зад концепциите на основния прокурор. Така беше още преди избора и единомислещото лъчение на претендента Гешев от Прокурорската гилдия, водена тогава от Сотир Цацаров.

Освен " цялостен съпорт " за Гешев, следователите остро подлагат на критика опитите да се закрият спецпрокуратурата и съдът, желаят да вземат участие в дискусите по новия закон и прочие действия.

Последните сполучливи такива избори на хора от браншови организации, които след това влизат във Висш съдебен съвет без гласове срещу, бяха на Стефан Петров - повторно член на Висш съдебен съвет и зам.председател на Камарата на следователите, и на Евгени Иванов - началник на Асоциацията на прокурорите.

И двата избора бяха " самичък против себе си " - без втори претендент. Гласува се всекидневно от първи тур с доста над 50% - тъй че няма смисъл от второ гласоподаване.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР