Петко Митевски, който е в неизвестност, е окончателно признат за

...
Петко Митевски, който е в неизвестност, е окончателно признат за
Коментари Харесай

Осъдиха банкер, откраднал 21 милиона лева

Петко Митевски, който е в неопределеност, е дефинитивно приет за отговорен

Бившият основен секретар на " Алфа банк " Петко Митевски е дефинитивно наказан на 14 години затвор за присвояването на над 21,2 млн. лева от банката. За присъдата се похвали Софийската градска прокуратура, защото законът не разрешава на съда да афишира ефикасните присъди, до момента в който не получи съобщение от прокурора, че са подхванати дейности по привеждането им в осъществяване, написа вестник

Митевски също така е наказан и на конфискация на половината имущество. Лишен е и от правото да заема отчетническа и материално-отговорна служба в държавни и общински компании за 3 години.

Разследването против Митевски стартира през 2010 година, а делото против него беше импортирано в съда през 2103 година, напомня прокуратурата. През 2017 година първата инстанция го призна за отговорен, че за времето от 16 септември 2008 година до 11 май 2010 година присвоил непознати пари, благосъстоятелност на банката - общо 21 201 430 лева, поверени му като основен касиер на институцията. Софийският градски съд му даде 15 години затвор и конфискация. Освен това Митевски беше приет за отговорен и за прилагане на неистинен документи - приемно-предавателни протоколи и актове, на които бил притурен тип, че са подписани от чиновници на банката.

Като втора инстанция Софийският апелативен съд понижи присъдата му на 14 години, а Върховният касационен съд е оставил в действие това решение.

Прокуратурата акцентира, че неотложно е подхванала " дейности по привеждане в осъществяване на наказванията " отнемане от независимост " и " отнемане от права ".

През 2017 година Митевски се укри и делото против него продължи задочно до предходната година, когато се яви в апелативния съд и беше арестуван. До този процес се стигна, откакто той остана на независимост против " подписка ", когато през май 2017 година градският съд го осъди на 15 години затвор. Два месеца по-късно апелативните съдии желаеха да бъде арестуван, само че към този момент беше късно, защото Митевски се беше укрил. Тогава юристът му Георги Варамезов обясняваше, че не е избягал и даже отишъл да се съобщи в полицията, откъдето обаче го върнали, тъй като още не били получили акта на съда, напомня " Лекс ".

Обвинението

Според обвинителния акт парите са изнесени от Митевски на три пъти, като " ги взел от касата без никой да го забележи, поставил ги в чанта и ги изнесъл от офиса на банката ".

Парите ги няма и до през днешния ден. Според обвинителния акт " той декларира, че е дал парите на негов непосредствен другар за дотъкмяване на строителен обект ". Кой - не е ясно. Липсата на парите е открита при следващ одит през май 2010 година Преди това също са правени инспекции, само че Митевски някак успявал да избави ситуацията. Прокуратурата твърди, че той е успявал да прикрие неналичията посредством подправени приемно-предавателни протоколи и банкови документи. Митевски сполучливо създавал усещане, че парите са изпратени по чиновниците на охранителната компания и от счетоводна позиция били записвани като " пари на път ". Освен това Митевски фалшифицирал и банкови счетоводни документи. " Така успявал да снижава писмено наличността на паричните средства по счетоводни регистри до фактическата наличност, намираща се в основна каса ", настояват проверяващите.

Оказа се, че в трезора на банката не е имало камери, преди да разкрият кражбата, били сложени след това. Макар да е бил основен касиер на банката и да е имал достъп до трезора, Митевски е имал единствено ключ от основната каса, само че с цел да се отвори тя, е било нужно въвеждането на код, който пък се пази от шефа на клона. Според прокуратурата шефката му го дала. Тя беше единствено очевидец по делото.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР