Петиция за спасяването на оперните певци в България инициира тенорът

...
Коментари Харесай

Петиция: Спасете оперните певци на България |

Петиция за спасяването на оперните артисти в България инициира тенорът от Националната опера Петър Костов след. Поводът за нея е възможността оперните театри и филхармоничните оркестри да изнасят представления, както и театрите при 30 % претовареност на залите.

До момента към 350 души са подписали петицията за избавяне на оперните артисти на България. Сред тях са реализатори от целия свят, които приканват оперните подиуми да бъдат затворени.

„ Тази петиция е върхът на айсберга, на персонални известия получавам доста огромна поддръжка... При нас кипеше неограничен креативен възторг, до момента в който трябваше да останем в базовия лагер. Трябваше да организираме по-консервативна политика “, показа Костов пред БНР.

Той акцентира риска, на който са подложени всички, заети в оперното изкуство, от заразяване с ковид.

Ето какво гласи петицията:

„ Уважаеми сътрудници, уважаема аудитория и фенове на оперното изкуство, преди броени часове ни напусна огромният наш оперен реализатор тенорът Камен Чанев! За голямо страдание, той е един от четиримата умряли сътрудници, за които знаем! За нас статистика няма и никой не я води! Те се заразиха с Ковид -19 в опит да се организират подготовки, оперни спектакли и министър председатели по време на пандемия. В България, за разлика от съвсем цяла Европа, оперните театри останаха дейни и отворени.

Освен това спектаклите се организираха изцяло - с цялостни хор, оркестър и солисти, които няма по какъв начин да употребяват персонални защитни средства по време на представленията, а да кажем почтено и на по огромните подготовки. Всичко това докара до голям брой случаи на зараза от ковид, най-много измежду певческия състав и при духовите принадлежности в оркестъра.

Тъй като е известно, че с пеенето и свиренето на духов инструмент се поема доста количество въздух, възможната централизация на вируса, който биха поели този вид реализатори, е в пъти над останалите актьори. Има голям брой проучвания, едно от които на английското Министерство на здравеопазването, които еднопосочно показват, че при интензивно пеене се отделят 20 пъти повече аерозолни капчици, в сравнение с при обикновено говорене. Освен това вирусът, обособен при пеене, остава в пъти по-дълго вирулентен в обща среда на подготовки и спектакли. Поставяме линк, с цел да наблюдавате какво е мнението на английското държавно управление по отношение на пеенето на доста хора дружно.

 

Надяваме се, че виновните институции ще дойдат на себе си и ще преценяват в интерес на певческото благосъстояние на България, оттатък тесния интерес на избрани административни кръгове и групи, които не вземат участие директно на първа линия в креативния развой. Не дишат един против различен с цялостни гърди без персонални защитни средства! Подпишете петицията! Нека артистите на България бъдат включени в листата за предпочитано имунизиране, както лекари, учители и служители на реда, само че дотогава дано останат на несъмнено у дома. Нито един актьор не желае да е надалеч от публиката си. Всички желаеме да творим и радваме публиката, да работим, да заслужим заплатите си, само че е неприемливо да заплащаме кръвен налог поради това. Подпишете в памет на Камен Чанев и на сътрудниците! Нека бъдем избавени! ”.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР