Петиция срещу изграждането на кариера за добив на мрамори организираха

...
Петиция срещу изграждането на кариера за добив на мрамори организираха
Коментари Харесай

Жителите на три асеновградски села с петиция против изграждането на кариера над Асеновград

Петиция против построяването на кариера за рандеман на мрамори проведоха жителите на селата Горнослав, Червен и Долнослав. С решение на Министерски съвет за концесионер на находището е избрана асеновградската компания " Запрянови– 03 “, като за период от 35 години сдружението има ангажимент да вложи над 435 хиляди лева за добива.

Кариерата попада в рамките на предпазените зони „ Родопи Средни " и „ Добростан ", а от 2017 година е в буферната зона на нов вид биосферен резерват " Червената стена ".

Трите села се намират в подножието на скалните феномениБелинташ, Караджов камък,енеолитния храмов комплекс Лопките икъсноантичната и средновековна цитадела Калет. Жителите на Горнослав, Червен и Долнослав акцентират, че при осъществяване на капиталовото желание обособени типове животни, обитаващи местността, да бъдат повредени или унищожени.

Хората настояват, че решението наРИОСВ Пловдив за нуждата от оценка на въздействието върху околната среда е с изтекла отминалост.



„ Категорично не сме съгласни на 500 м от село Горнослав и 800 м от село Червен да се правят взривни действия, които ще пропукат и унищожат домовете ни, ще навредят на природата и биоразнообразието в буферната зона на биосферния резерват от нов вид и ще влошат цялостния живот в нашите села.

Не желаем да дишаме мощно запрашен и нечист въздух, нито праховите частици да покрият дворовете и домовете ни, пасищата за животни и цялата ни земеделска продукция, да оттеглен туристите.

Няма да допуснем децата ни и ние да развием рискови хронични заболявания, да рискуваме водата ни да бъде застрашена от замърсяване и изгубване, в резултат на гърмежите “, безапелационни са локалните.

Протестната петиция е адресирана до Министерство на околната среда и водите, Регионална инспекция за опазване на околната среда – Пловдив, регионалният шеф и кмета на Асеновград.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР