Петиция събира подписи в интернет с искане Светият синод и

...
Петиция събира подписи в интернет с искане Светият синод и
Коментари Харесай

Благоевградчани с петиция до синода, искат разрешение за реставрация на храма-Въведение Богородично

Петиция събира подписи в интернет с искане Светият синод и НИНКН да разрешат реституция на най-голямата черква в Благоевград „ Въведение Богородично “.

Инициатори са фамилии, живеещи във и към региона на кв. „ Вароша “, където е позиционирана църквата, а мотивът е, че през идната година катедралният храм ще празнува 180 години от освещаването си. Иконите са дотам опушени от свещи и печката на твърдо гориво, че тук-там даже не личат. Освен това по стените има влага и плесен, резултат от подпочвените води и нуждата от нов дренаж, защото остарелият е на половин век и от дълго време към този момент не действа. За последно стенописите са реставрирани преди близо 50 години.

Председателят на църковното настоятелство отец Андон Шавулев си спомни, че през 1998 година е направено разчистване на олтара и саждите на тавана, само че стенописите не са пипани. Много бързо обаче стените добили остарелия си опушен тип, тъй като в храма липсва обикновена вентилация.

„ В резултат на горенето на нефтените деривати, наречени „ църковни свещи “, към сегашния миг църквата има тип на манастирска магерница. Стенописите, които са неповторими, изобщо не личат! Така в случай че продължава, изцяло е допустимо да не могат да се почистят и ще бъдат изгубени вечно! Да не приказваме за това какви отровни пушек и сажди хвърчат в храма на неделните служби и на огромни празници! “, разказват създателите на петицията.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР