Петимата чужденци Романос Ветридис, Яни Йешили, Дзмитри Дзмитриу и Василий

...
Петимата чужденци Романос Ветридис, Яни Йешили, Дзмитри Дзмитриу и Василий
Коментари Харесай

Арест за петимата, обвинени в износ на военни стоки за Русия

Петимата чужденци Романос Ветридис, Яни Йешили, Дзмитри Дзмитриу и Василий и Евгений Улянови получиха най-тежката мярка за неотклонение “задържане под стража ” от Пловдивския областен съд.

Мъжете са упрекнати за присъединяване в проведена незаконна група, продавала артикули с двойна приложимост на военни организации в Русия. Действали са през сдружение, записано в Пловдив, и съгласно прокуратурата са купували стока за над 3.7 млн. лева

“Оптични прицели, балистични измерватели, авиационни радиостанции и други, които складирали в жилищен парцел, препакетирали и подготвяли за експорт от Република България през аерогара София с последна дестинация Руската федерация ”, изясни през вчерашния ден в Пловдив зам.-главният прокурор Мария Павлова.

Според прокурорите Георги Гешев и Данаила Станкова има задоволително доказателства за виновността на петимата арестувани по повдигнатите им обвинявания - за ОПГ и експорт на артикули с двойна приложимост за Русия. “От показанията на разпитаните очевидци и от обясненията на някои от обвинените - Дзмитри Дзмитриу и Василий и Евгений Улянови могат да се откриват обстоятелства за учредяването на сдружението - кои са шефовете, кои са чиновниците и с какво са се занимавали ”, съобщи Станкова. Тя уточни, че няма спор за законността на закупуването на стоките, само че износът им в Русия е неразрешен. От показанията на очевидците и СРС-тата пък ставало ясно, че ръководители на групата били Романос Ветридис и още един мъж - Такис. “Двамата са правили покупките, нарежданията, наемали са лица, които да се грижат са счетоводство, покупко-продажби, финансиране. Те са организирали къде да се приготвят пратките. Понякога Ветридис е идвал в България и персонално ги е купувал ”, сподели прокурорката. Такъв бил казусът на 9 октомври, когато са задържани обвинените. Останалите работили главно като куриери.

Вторият прокурор Георги Гешев уточни, че в случай че петимата бъдат пуснати с по-лека мярка, има действителна заплаха да се укрият или да извършат друго закононарушение. В автомобила на посочения са уредник Романос били открити голям брой паспорти и други документи за идентичност от разнообразни страни, а самият той в залата уточни, че живее на три места - в Пловдив, Москва и Кавала. Улянови и Дзмитриу пък са жители на Русия и в случай че избягат, мъчно ще бъдат екстрадирани. Според прокурора има и заплаха уредникът да повлияе на очевидците, една от които е счетоводителката му.

Защитниците на петимата упрекнати отхвърли напълно изказванията на прокурорите. Според юрист Кирил Николов данните демонстрират, че незаконната група е работила от юни 2022-а, а единственият документиран опит за експорт е от октомври т.г. “Фирмата е закупувала напълно легално и публично движимости от този вид и е открит опит да бъде изнесена дребна част от тях на 9 октомври. Какво се случва с останалите, нямаме информация, с изключение на хвърчащите показания на една уплашена счетоводителка за личната ѝ кожа ”, съобщи бранителят. Адвокат Иван Стоянов пък добави, че няма експертиза за незаконността на предметите.

В последната си дума обвинените обявиха, че не са създали нищо съзнателно, и желаеха по-леки ограничения за неотклонение.

След заседание арбитър Славка Димитрова почете настояването на прокуратурата. Според нея има задоволително доказателства за виновността на петимата чужденци. Освен това никой от тях няма непрекъснат адрес в България и има заплаха да се укрият.

Определението не е дефинитивно и предстои на обжалване в 3-дневен период пред Апелативния съд в Пловдив.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР