Петимата българи, обвинени, че са участвали в руска шпионска мрежа,

...
Петимата българи, обвинени, че са участвали в руска шпионска мрежа,
Коментари Харесай

Българите, задържани във Великобритания за шпионаж в полза на Русия, отричат обвиненията

Петимата българи, упрекнати, че са взели участие в съветска шпионска мрежа, настояща във Англия и направлявана от укриващия се някогашен член на управителния съвет на " Уайъркард " Ян Марсалек, са пледирали през днешния ден в съда в Лондон, че са почтени, съобщи Ройтерс.

46-годишният Орлин Русев, 42-годишният Бисер Джамбазов, 32-годишната Катрин Иванова, 32-годишният Иван Стоянов и 29-годишната Ваня Габерова са упрекнати, че сред август 2020 година и февруари 2023 година са влезнали в сговор за придобиването, събирането и предаването на информация, евентуално „ за, накърняваща сигурността и ползите на страната “.

По време на чуването пред лондонския съд „ Олд Бейли “ тримата мъже и двете дами са пледирали публично, че са почтени.
Русев, Иванова и Джамбазов също по този начин отхвърлят обособените обвинявания, че са имали 18 броя подправени документи, включващи български, английски, френски, хърватски, чешки, гръцки, италиански и словенски паспорти, испанска персонална карта и чешка шофьорска брошура.

Англия ще повдигне обвиняване на шести българин, обвинен в шпионаж в интерес на Русия

38-годишният Тихомир Иванчев, шестият българин, упрекнат в шпионаж не е пледирал.

При предходното чуване английските прокурори обявиха, че подсъдимите са били част от проведена мрежа, която е следила и предприемала враждебни дейности в интерес на Русия против избрани цели, в това число за евентуални отвличания.

Твърди се, че домът на Русев е бил хипотетичния център за съгласуване във Англия и че мрежата е получавала нареждания от лице, разпознато като Ян Марсалек.

Марсалек, някогашен шеф на банкрутиралата компания за електронни разплащания „ Уайъркард “ няма повдигнати обвинявания във Англия, само че в обвиняването е посочен като съизвършител. Той е търсен от немската полиция за машинация, само че сега местонахождението му е незнайно.

Делото беше отсрочено за идващото съвещание на 16 май и подсъдимите би трябвало да се изправят пред съда през октомври.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР