Петима университетски преподаватели ще следят всички свои колеги, във всички

...
Петима университетски преподаватели ще следят всички свои колеги, във всички
Коментари Харесай

Пет академични хрътки ще гонят за плагиатство хиляди университетски преподаватели и учени

Петима академични преподаватели ще наблюдават всички свои сътрудници, във всички български висши учебни заведения и научни организации, за плагиатство от името на министъра на образованието. Те ще сформират Комисия по академична нравственос, чието основаване е заложено в закон. Проект за нейния устав е оповестен за разискване, а до месец следва приемането му от Министерския съвет и, надлежно, съставянето на комисията от министъра.

Основната ѝ функционалност ще е контролна. Комисията ще подкрепя министъра при реализирания от него надзор върху процедурите за придобиване на научни степени, както и за заемане на университетски длъжности, написа в плана.

От документа излиза наяве, че тя ще следи за:

нарушавания при провежданите процедури за присъждането на научни степени или за заемането на университетски длъжности;

- спор на ползи при образуването на съставите на научните журита;

- съществуването на плагиатство в дисертационните трудове и показаните за оценяване публикации;

неистинност на показаните научни данни.

Комисията ще работи по заповед на министъра и по сигнали на " заинтригувани " лица и ще има задължението един път годишно да дава обществено доклад за активността си. Петимата ще работят против възнаграждение и чиновниците на Министерството на образованието и науката ще са длъжни да им спомагат.

Висшите учебни заведения и научните организации ще са длъжни да дават цялата поискана информация и всички нужни документи в тридневен период при поискване от министъра посредством ръководителя на Комисията по нравственос.

Председателят и трима от членовете ще са представители на четирите области на науката - филантропични, естествени, публични и механически. Те би трябвало да са хабилитирани лица с просветителна и научна степен " лекар " и имат минимум 10 година професионален опит. Един от членовете на комисията наложително би трябвало да е дееспособен правист. 

Висшите учебни заведения, научните организации, неправителствените организации на учените и обществените сътрудници ще могат да оферират членове. Министърът ще направи крайния асортимент. Той ще има и правото да ги освобождава, да вземем за пример поради редовно несъблюдение на отговорностите или при влизането в действие на акт, с който е открит спор на ползи.

Председател и член на комисията не могат да бъдат ректор, заместник-ректор, декан и/или директор на филиал във висше учебно заведение, надлежно ръководител, заместник-председател и шеф на институт на Българската академия на науките и Селскостопанската академия.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР