Петима служители в Областната дирекция по безопасност на храните в

...
Петима служители в Областната дирекция по безопасност на храните в
Коментари Харесай

Повдигнаха обвинения за подкупи на петима служители на БАБХ - Бургас

Петима чиновници в Областната дирекция по сигурност на храните в Бургас са арестувани при интервенция на ГДБОП, оповестиха от Министерство на вътрешните работи. Повдигнати са им обвинявания за подкупи.


Полицейските дейности са извършени под управлението на Специализираната прокуратура.

Петимата чиновници бяха арестувани през вчерашния ден в Бургас, Несебър и Поморие при взаимни дейности по следствието на ГДБОП и Специализираната прокуратура. Сред тях е и шефът на дирекцията, на който е повдигнато обвиняване като началник на групата.

Петимата са привлечени към наказателна отговорност за присъединяване в проведена незаконна група за искане и приемане на подкупи.

Събраните досега доказателства сочат, че групата е работила от началото на 2016 година В качеството си на държавни чиновници и за приемане на подкупи участниците редовно правили фиктивни инспекции на търговски обекти на територията на Бургаска област и са спирали действителни инспекции, осъществявани от други чиновници в Областната дирекция.

Документирани са редица случаи на неизвършени и прекъснати инспекции в търговски обекти в Бургас, комплекса Слънчев бряг, Приморско, Созопол и Китен.

Между 400 и 900 лв. получавали участниците в групата от притежатели на търговски обекти в Бургаско за правене на наложителната за всеки обект „ Система за самоконтрол “. На търговците бил посочван съответен човек, който да им изготви въпросната система. В случай че те я изготвяли сами, от ОДБХ им били издавани писмени наставления, като при несъблюдение следвали наказания. За да избегнат санкциите, притежателите на търговски обекти били принудени да одобряват правенето на нова „ Система за самоконтрол “ от посочения от групата.

При осъществените претърсвания в жилищата на арестуваните и в 4 служебни пространства са открити и конфискувани пари в разнообразни валути с равноценност към 25 000 лв. (левове, евро и долари), документи, мемоари, мобилни телефони, компютри и други доказателства за незаконната активност.

На ръководителя на групата е избрана парична гаранция от 150 000 лв.. Парични гаранции от по 75 000 лв. са наложени останалите участници.
 Спецслужбите задържаха шефа на БАБХ в Бургас Спецслужбите задържаха шефа на БАБХ в Бургас
Спецслужбите задържаха шефа на регионалната дирекция за сигурност на храните в Бургас и шестима негови подчинени. За "По света и у нас " заместник-глав...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР