Петима съдии са си направили отвод в рамките на седмицаНикой

...
Петима съдии са си направили отвод в рамките на седмицаНикой
Коментари Харесай

Никой съдия не иска да гледа делото срещу прокурорския син

Петима съдии са си създали отказ в границите на седмица

Никой арбитър не желае да гледа делото против Васил Михайлов - наследник на пернишкия прокурор Бисер Михайлов. За една седмица петима съдии от Софийския областен съд (СРС) са си създали отказ, написа.

В края на декември 2022 година прокуратурата внесе в СРС обвинителен акт против Михайлов за 8 закононарушения - нанасяне на междинни телесни повреди на трима души, леки телесни повреди по хулигански подбуди на други двама, за непристойни дейности, жестоко нарушаващи публичния ред и за закана с ликвидиране.

Делото е разпределено на инцидентен принцип на арбитър Весела Дончева. Тя обаче го препраща в Районния съд в Перник, защото закононарушенията са осъществени там. След като получават делото обаче, всички районни съдии в Перник си вършат отказ. Мотивът им е, че познават бащата на Васил Михайлов и са в служебни и персонални връзки с него, което може да докара до подозрения в безпристрастността и обективността им.

Така делото се озовава във Върховния касационен съд, който да дефинира къде да се гледа.

На 17 януари 2023 година Върховен касационен съд споделя, че СРС вярно е изпратил делото в Перник, само че поради отводите въпреки всичко би трябвало да се гледа в София.

След като се връща в СРС, делото е формирано под нов номер и на 24 януари на инцидентен принцип е разпределено на арбитър Веселка Йорданова. Тя обаче си прави отказ. На 27 януари следва ново систематизиране и делото отива при Мария Шойлекова, само че и тя се води. Същия ден следва трето " джуркане " и се пада арбитър Петя Петкова, която също се отдръпва. При четвъртия опит на 30 януари делото отива при Лора Митанкина, само че и тя се води и по този начин на 31 януари то е разпределено на арбитър Ваня Горанова. Днес и тя се е отвела.

Първите две съдийки са се произнасяли по мярката за неотклонение на Васил Михайлов и акцентират това като съображение да се отведат, въпреки по закон това към този момент да не е причина да не влязат в състава, който ще гледа делото всъщност. Според другите три е нарушен Правилникът за администрацията на съдилищата (ПАС), тъй като след връщането на делото от Перник в София, то е трябвало да отиде при в началото избрания арбитър - Весела Дончева, а не да се разпределя измежду останалите.

Ръководството на СРС е защитило новото систематизиране на делото.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР