Петима съдии от Върховния административен съд (ВАС) са инициирали подписка

...
Петима съдии от Върховния административен съд (ВАС) са инициирали подписка
Коментари Харесай

Във Върховния административен съд тече подписка "под строй" в подкрепа на Чолаков

Петима съдии от Върховния административен съд (ВАС) са инициирали подписка в поддръжка на определения за ръководител Георги Чолаков, удостовери пред " Дневник " актуалният началник на съда Геоги Колев. Изборът на Чолаков към момента не е доказан, тъй като президентът Румен Радев обмисля дали да не върне процедурата за утвърждение и от новия състав на правосъдния съвет.

Инициататива е на Мариника Чернева, Иван Раденков, Любомира Мотева, Светлана Борисова и Мирослава Георгиева. От тяхно име до всички съдии е била изпратено известие да отидат в кабинет 77 на съда при админстративния секретар Нина Спасова за сключване на мнение.

Съдържанието на апела, с който магистратите са приканени да подпишат, е че процедурата била демократична и били спазени разпоредбите, както и моралните и етични правила. Заради това Радев трябвало да подпише указа и да утвърди назначението на Чолаков.

Той беше повдигнат от 50-има от съдиите във Върховен административен съд. Пленумът на основната правосъдна инстанция номинира и вторият претендент в процедурата - Соня Янкулова, която поради признатите правила трябваше да бъде издигната от трима членове на съвета.

" Аз не съм измежду инициторите, само че бих взел участие в сходна подписка ", съобщи Колев, който намерено застана зад Чолаков при избора му във Висш съдебен съвет. По думите му много хора са се постарали да отидат с декларация при президента с искане да не подписва указа. Попитан за кои хора са става въпрос, стана известно, че той има поради мнението на пет извънпарламентарни партии, които желаеха Радев да върне процедурата.

" Няма по какъв начин някой да привиква висши съдии. Ако някой си мисли това, не познава правосъдната система изобщо и е явно незапознат ", реагира още Колев.

Съдии, които поддържат Чолаков, описаха пред " Дневник ", че досега петицията е подписана от към двайсетина индивида и може би нямало да се стигне до изпращане към президентството. Някои съдии са изразили мнение, че са създали към този момент каквото могат и не виждат причина да влизат в свада с президента. Други магистрати пък разясняват наличието на апела, от който не се схваща за какво президента Радев би трябвало да подпише указа. Неговото решение евентуално ще стане известно идната седмица. В момента той е на посещаване в Съединени американски щати.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР