Петима руснаци, загинали на бойното поле в Украйна, са погребани

...
Петима руснаци, загинали на бойното поле в Украйна, са погребани
Коментари Харесай

Почти свободен. Как един затворник е вербувани да се бие и да умре в Украйна

Петима руснаци, починали на бойното поле в Украйна, са заровени един до различен край Санкт Петербург. Единият от тях е пандизчия, пратен на фронта с обещанието, че ще бъде свободен след края на войната. Застига го обаче друга орис.

На гробището Петергоф в Санкт Петербург това лято се появиха пет нови гроба, надалеч от останалите гробове. И петте - идентични, с дървени кръстове, черни плочи с имена в златни букви и дати на раждане и гибел, рамкирани фотоси зад стъкло с черна панделка, опъната върху тях. Гробовете се отличават по това, че са обсипани със свежи цветя и венци, някои от които са в цветовете на съветското знаме.

Там са заровени петима мъже, починали на фронта в Украйна. Двама от тях сигурно са осъждани за закононарушения в Русия преди този момент. Радио Свободна Европа/Радио Свобода наблюдава историята на единия, с цел да разбере по какъв начин един пандизчия може да се окаже на бойното поле и на процедура по този начин да бъде освободен от наказателна отговорност.
Кои са петимата
Сред заровените са Сергей Шалунов , умрял във войната в Украйна на 17 юни, Александър Герасимов, умрял на 14 август, и млад мъж, чиято фотография е с офицерска униформа с пагони на лейтенант.

Смъртта на първите двама беше публично обявена от губернаторите надлежно на Ленинградска област и на Санкт Петербург. За третия РСЕ/РС не можа да откри публични съболезнования, оповестени в медиите или в обществените мрежи.

Що се отнася до другите два гроба, единият е на Александър Романовски , който е наказан за ликвидиране и обир и е родом от Чудов, Новгородска област. Гробът на Романовски беше посетен от Евгений Пригожин , непосредствен помощник на съветския президент Владимир Путин , за който се знае, че управлява частната паравоенна формация " Вагнер ", изпратила хора да се бият в Украйна. В края на септември той за първи път удостовери обществено тези информации.

Чрез пресслужбата на своята компания " Конкорд ", Пригожин сподели, че е пристигнал особено да посети гроба на Романовски.

„ Положих цветя на гроба на човек, който неотдавна беше наказан и умря на 1 август, защитавайки ползите на нашата татковина от врага “, сподели той.

До гроба на Романовски е този на различен някогашен пандизчия от Санкт Петербург, 53-годишният Едуард Анисимов . Близки и познати на Анисимов потвърдиха пред РСЕ/РС, че той е излежавал присъда в затвор в Санкт Петербург и е умрял в Украйна.
Изпразването на пандизите
Съобщения за пандизчии, вербувани от паравоенната формация " Вагнер " да се бият в Украйна, започнаха да се появяват през юли. Появи се и видео, на което наподобява, че самият Пригожин набира пандизчии да се запишат.

Роднини на пандизчии от региона на Санкт Петербург споделиха пред публицисти, че представители на " Вагнер " са пристигнали и са предложили на пандизчиите късмет да отидат като доброволци на война.

В подмяна са им обещани по 200 000 рубли (3300 долара) и независимост, в случай че се бият в спора в продължение на шест месеца. В нощта на 6 юли, съгласно съветската медия IStories, първата група от към 40 пандизчии е била изведена от Яблоневка, един от пандизите. На 25 юли беше обявено за гибелта на най-малко трима от тях.

Пригожин тогава отхвърли тези информации и повтори изказванията си, че няма нищо общо с " Вагнер ", която съгласно западни държавни управления Кремъл е употребявал в спорове в Украйна, Либия, Сирия, Судан, Мозамбик и Централноафриканската република.

На 18 септември шестима членове на президентския Съвет по правата на индивида се обърнаха към основния прокурор на Русия Игор Краснов с молба да обясни на какво съображение пандизчии с неизлежани присъди се изпращат в Украйна за присъединяване в „ специфичната военна интервенция “, както Кремъл упорства да се назовава нахлуването в Украйна.

В настояването се споделя, че информация за изпращане на пандизчии на фронта даже е била обявена от държавни медии и че някои от наетите пандизчии са били наказани за тежки закононарушения.

Правозащитници споделят, че пандизчия, който не е излежал цялостната си присъда, може да бъде освободен единствено въз основа на президентско опрощение, прошка, оповестена от Държавната дума, или правосъдно решение за условно освобождение.
Как е притеглен Анисимов
Близки и познати на Анисимов потвърдиха пред РСЕ/РС, че той е бил в пандиза и е бил изпратен да се бие в Украйна от частна военна организация. Близък родственик, поискал анонимност от съображения за сигурност, е схванал, че той отпътува за Украйна, от телефонен диалог, извършен " в деня, когато щяха да го изпратят там ".
Обещали планини от злато, споделили, че след шест месеца ще може да се измъкне оттова.
„ Той сподели, че са пристигнали представители на ЧВК (частна военна компания). Обещали планини от злато, споделили, че след шест месеца ще може да се измъкне оттова. Обещали и финансова помощ “, споделя роднината.

„ Затворниците бяха интервюирани. Той се съгласи… защото беше боен. И това е всичко, отпътува ".

Анисимов не е споделил дали са били пращани и други представители на групата при него.

" Разбира се, той изясни [защо се съгласи да отиде на война]: Условията зад решетките са ужасни, кой желае да остане в пандиза когато ти кажат, че [имаш късмет да си тръгнеш]? Опитах се да го разубедя, само че сами разбирате, той беше огромен човек ", сподели роднината.
Кой е бил той
Анисимов е роден и израснал в Сибир, само че от много време е живеел в Санкт Петербург. Няколко години работи като водач в немска компания. От материалите по наказателното дело излиза наяве, че Анисимов е бил арестуван през ноември 2018 година по обвиняване в продажба на огромно количество опиати.

Анисимов се признава за отговорен. На процеса той споделя, че през 2017 година се е срещнал с хора, " забъркани в наркотрафик ", които са му създали предложение за продажба на дрога. Но Анисимов не показва имената им по време на процеса, страхувайки се за личния си живот и живота на околните си. Пред съда той допуска, че хората, с които се среща, са свързани с органите на реда.

През лятото на 2020 година съд в Ленинградска област осъжда Анисимов на девет години и 10 месеца затвор и санкция от 300 000 рубли (4900 долара). При произнасянето на присъдата съдът взема поради към този момент прекараните близо 20 месеца в следствения арест, тъй че му остават малко повече от осем години.

След като е освободен, с цел да се бие в Украйна, Анисимов съумява да се свърже с децата си. По време на диалог с щерка си той споделя, че към този момент е " съвсем свободен ".

„ Каза ми, че би трябвало да се приготвят 14 дни. След това се свърза, само че аз нямах време да подвигна телефона “, спомня си близкият родственик, съгласно който към 5 юли Анисимов се обадил и на сестра си и споделил и на нея, „ че е съвсем свободен “.

Сестрата на Анисимов първа получава новината за гибелта на брат си. Погребението се състои на гробището в Петергоф.

Според различен прочут на Анисимов той е умрял в следения от сепаратистите регион на източната Луганска област на Украйна и е награден с два медала. Руските управляващи не са съобщили публично за награждаването на Анисимов с медали и на уеб страницата на Кремъл не са оповестени укази.

Близкият родственик на Анисимов удостовери, че той е получил награди посмъртно, само че роднината му не е виждал тези награди и не знае никакви детайлности. Той също по този начин не знае дали фамилията на починалия ще получи обезщетение за гибелта на Анисимов.

Бившата брачна половинка на умрелия пандизчия отхвърли да приказва с РСЕ/СЕ, като упрекна кореспондента на медията в „ шпионаж за СБУ “, украинската работа за сигурност, и сподели, че е забранила „ събирането и разпространяването “ на информация за персоналния живот на фамилията си, „ както настоящия, по този начин и предишния ".
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР