Петима от шестимата прокурори, поискали отстраняването на Иван Гешев, отказаха

...
Петима от шестимата прокурори, поискали отстраняването на Иван Гешев, отказаха
Коментари Харесай

Прокурорите, поискали оставката на Иван Гешев, отказаха да си направят отвод

Петима от шестимата прокурори, поискали отстраняването на Иван Гешев, отхвърлиха да си създадат отказ при началото на днешното съвещание на Висш съдебен съвет. Шестият към момента размишлява.

Искането за отказ бе направено още при започване на съвещанието от самия Гешев. Като първа точка кадровиците на правосъдната власт би трябвало да се произнесат възможно ли е настояването за премахване на основния прокурор. Гешев изиска да бъде представян от юрист Радостина Томова.

„ Определени лица, които са част от правосъдната власт и са извънредно лимитирани, а може би вероятно и във Висш съдебен съвет, се пробват да трансфорат правовата страна в дрипава риза. Ще направя всичко допустимо в полза на българските жители и на правосъдната власт това да не се случи. Тези шест индивида нямат освен юридическо, само че и морално право да вземат участие в тази процедура ”, добави основният прокурор.

Той настоя при отвод шестимата да си създадат отказ с този въпрос да се занимае Комисията за спор на ползи към Висш съдебен съвет, както и съвещанието по тази тематика да бъде закрито.

„ Времето на закритото свърши “, отговори му правосъдният министър Крум Зарков.

Първият сигнал за предварително освобождение на основния прокурор за уронване престижа на правосъдната власт бе импортирано от Гергана Мутафова, Светлана Бошнакова, Йордан Стоев, Георги Кузманов, Калина Чапкънова и Огнян Дамянов. За втория предходната седмица отпаднаха Дамянов и Бошнакова. Основният мотив и за двата сигнала бе държанието на Иван Гешев към гърмежа, който избухна край колата му на 1 май и съответно наличието на неизвестен специалист от Израел на мястото на случая.

Главният прокурор отхвърля да е нарушил разпоредбите. В днешното съвещание ще бъде изслушан и неговият заместител Борислав Сарафов, който на собствен ред нападна Гешев за поредност от нарушавания.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР