Петима души загинаха, а над 50 бяха ранени, след като

...
Петима души загинаха, а над 50 бяха ранени, след като
Коментари Харесай

Безредици в Колумбия след брутално полицейско убийство

Петима души починаха, а над 50 бяха ранени, откакто съпроводени с принуждение митинги избухнаха като реакция на гибелта на мъж в Богота, за която са упрекнати двама колумбийски служители на реда, съобщи ДПА, като се базира на органите на реда.



Съобщено беше също по този начин, че са ранени 30 служители на реда и са нанесени вреди на 53 полицейски сектора и 77 коли след експлоадирането на размириците през вчерашния ден, при които протестиращи влязоха в конфликти с органите на реда, основно в столицата. Нападнати са били и полицейски сектори в Меделин и Кали.

Полицията употребява сълзотворен газ и светошумови гранати, с цел да разпръсне стачкуващите, които подпалиха гуми и контейнери за боклуци, хвърляха запалителни бомби и нападнаха полицейски коли, магазини и банки.

 Снимка: АР/БТА

Безредиците избухнаха след гибелта на авиоинженера и правист Хавиер Ордонес , спрян от полицията в Богота предходната вечер. Двамата служители на реда правили инспекции по отношение на пандемията от ковид и обвинили Ордонес и приятелите му, че са пили на улицата.

Видеозапис, сниман от приятелите на умрелия, демонстрира по какъв начин служителите на реда го притискат до земята и няколко пъти употребяват електрошоков револвер върху него макар многократните молби да спрат.

Lo MATARON!!

После Ордонес бил откаран в полицейски сектор, където се твърди, че е бил обичай от чиновниците на реда. Заради получените пострадвания той бил откаран в болница, където умрял.

 Снимка: АР/БТА

Колумбийският президент Иван Дуке и министърът на защитата Карлос Олмес Трухильо дадоха обещание " нулева приемливост " към полицейските злоупотреби.

Полицията и прокуратурата оповестиха следствия, а двамата обвинени служители на реда са освободени от работа.

 Снимка: АР/БТА

Бруталното полицейско ликвидиране в Богота припомня за това на Джордж Флойд в Съединени американски щати, което докара до вълна от митинги в целия свят против расизма.

 Снимка: АР/БТА
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР