Петима души в китайски град, близо до Мианма, са били

...
Петима души в китайски град, близо до Мианма, са били
Коментари Харесай

Снаряди, изстреляни от размирен щат в Мианма, поразиха китайски град

Петима души в китайски град, покрай Мианма, са били ранени през вчерашния ден от заблудени артилерийски снаряди, изстреляни от другата страна на границата, заяви през днешния ден китайският държавен вестник „ Глоубъл таймс “, представен от Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че случаят е станал на фона на боевете сред военната хунта и бунтовниците, които не престават, макар договарянията за преустановяване на огъня.

Изданието популяризира споделян в обществените мрежи видеозапис, на който се вижда по какъв начин един човек лежи на пешеходна пътека пред магазини, а хора крещят: „ Обадете се на полицията! “.

Властите в Чжънкан, град в китайската провинция Юнан, са удостоверили, че през вчерашния ден към 14:00 ч. (06:00 ч. по Гринуич) е бил регистриран обстрел от Лаукай - административния център на полуавтономната зона Коканг в мианмарския щат Шан, който е засегнал Нансан - град под тяхна пълномощия. Петимата ранени са били откарани в болница, се споделя в известието, представено на видеозаписа.

От години Коканг в северния мианмарски щат Шан е неустойчив и раздорен район, отбелязва Българска телеграфна агенция.

През 2015 година снаряди, изстреляни от този регион, паднаха от другата страна на границата в китайската провинция Юнан в хода на сражения сред държавните войски и бунтовниците, ранявайки един китаец и четирима жители на Мианма - случай, който разгневи Пекин. По това време някои от сраженията са водеха на не повече от 500 метра от китайско-мианмарската граница. Според китайски държавни медии и групи за отбрана на правата на индивида конфликти в същия регион през 2009 година са принудили десетки хиляди хора да избягат от Мианма в Китай.

Миналата седмица китайското посолство в прилежащата страна прикани жители на страната да изоставен Лаукай допустимо най-бързо, аргументирайки се с покачвания риск в региона на сигурността.

Въоръженият спор сред армията и бунтовническите групировки в северната част на Мианма ескалира в края на октомври. Съседен Китай неведнъж е призовавал за договаряния за преустановяване на огъня и даже е подпомагал разговора сред двете страни в спора, показва Ройтерс.

По данни на Организация на обединените нации от 27 октомври доникъде на декември над 660 000 души в Мианма са били разселени, като общият брой на хората, принудени да изоставен домовете си, е достигнал 2,6 милиона - рекордно ниво.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР