Петима души са задържани за 72 часа, а други двама

...
Петима души са задържани за 72 часа, а други двама
Коментари Харесай

Прокуратурата разследва 8 души за злоупотреби с еврофондове


Петима души са арестувани за 72 часа, а други двама се търсят по следствието на прокуратурата, ДАНС и Министерство на вътрешните работи за измами със средства от еврофондове. Това разгласи на брифинг зам. основният прокурор Иван Гешев. Привлечени като обвинени са осем лица.
Не е ясно още какви ограничения за неотклонение ще изиска прокуратурата от съда да им бъдат наложени и на кои лица. Единият от търсените - жена, се намира в Турция, другият е в страна от Европейски Съюз. Вчера чиновници на Специализираната прокуратура, Министерство на вътрешните работи и ДАНС организираха акции на територията на София, Пловдив, Сливен, Карнобат и Бургас.
Проверяват се и чиновници на Държавна фирма "Земеделие " взели участие в процедурите по разпределяне на средства, за това дали са съдействали за измамите или са имали нерегламентирани взаимоотношения с лицата.
"Става въпрос за друго досъдебно произвеждане от до момента водено, по което един от обвинените беше Миню Стайков. Става въпрос и за разнообразни стратегии от "Млад фермер ", изясни Гешев. Той посочи, че за двете стратегии са отпуснати средства от еврофондове, като разпоредник е Държавен фонд "Земеделие ".
Става въпрос за стратегиите, касаещи развиването на селските региони и преработка на лозя. По програмата за селските региони са поискани и утвърдени 11,5 млн. лв. от Държавна фирма "Земеделие ", а по другата над 7 млн. лв.. "По програмата за селските региони са поискани и утвърдени от Държавна фирма "Земеделие " за заплащане 11,5 млн. лева, като в следствие от дейностите на прокуратурата, въпреки и много мъчно, тези пари не са платени досега. По втората стратегия - преработка на лозя, са поискани над 7 млн. лева, а са получени малко над 5 млн. лева Като отново поради дейната ни връзка с фонд "Земеделие “, не са платени 2 млн. лв. ", изясни зам. основният прокурор.
Фирмите, кандидатствали по стратегиите, официално не са били свързани с действителните притежатели, само че те са родственици, чиновници, деца на чиновници, свързани с "бизнес империята Карнобат ". "Фирмите, които са кандидатствали по двете стратегии, официално не са били свързани с действителните притежатели. Но всичките притежатели на тези търговски сдружения са родственици, чиновници, деца на чиновници, свързани с "бизнес империята "Карнобат ". Като действителните пълномощници - т.е. хора, които могат да правят действителни дейности, са родственици на притежателите на тази бизнес империя или доближени лица ", изясни още Гешев.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР