Петима души са убити, а двама ранени след нападение с

Петима души са убити, а двама ранени след нападение с ...

Няма пострадали българи при атаката с лък в Норвегия, нападателят е задържан


Петима души са убити, а двама ранени след нападение с лък стрели в норвежкия град Конгсберг, който се намира на около 70 км от столицата Осло.

Сигналът за атаката е получен в полицията малко след шест часа вечерта, местно време. Мъжът е започнал да стреля в супермаркет. След минути районът е отцепен и е започнала евакуация на служители и клиенти на магазина. Според местни медии, освен лък и стрели, мъжът е имал и други оръжия.

Нападателят е задържан. Предполага се, че е действал сам. Разследването на случая е в ход, мотивът "тероризъм" не се изключва като вариант. След нападението полицаите в Норвегия са получили нареждане да започнат да носят огнестрелните си оръжия - обикновено норвежките служители на реда не са въоръжени.Според българското външно министерство при инцидента няма пострадали български граждани.

"От информацията, с която разполагаме, нападателят е действал сам. От поредицата събития може да се направи извод, че е възможно да става дума за тероризъм. Арестуваният мъж не е разпитван, за това все още е много рано да каже нещо за мотивите му", заяви началникът на полицията Ойевинд Аас.

"Искам да подчертая, че ако атаката е свързана с тероризъм - все още не знаем дали има политически мотив, полицията ще проведе разследване", допълни норвежкият премиер Ерна Солберг.СНИМКИ: БГНЕС

Източник: bnt.bg