Петима доставчици на интернет и телевизия в България обединяват усилия

...
Петима доставчици на интернет и телевизия в България обединяват усилия
Коментари Харесай

Създават първия в България виртуален мобилен оператор

Петима снабдители на интернет и телевизия в България сплотяват старания за основаването на първия у нас виртуален мобилен оператор, стана ясно на конференция в столицата. Нет 1, Нетера, СКАТ, Телекабел и Телесим са основали консорциума „ Мобилни различни връзки “ точно с тази цел.

Виртуалният мобилен оператор (MNVO) съставлява компания, която предлага мобилни услуги, без да разполага с цялата инфраструктура на обичаен телеком. България е измежду дребното страни в Европа, в които към момента такова нещо не е основано. В Германия да вземем за пример има над 120. Съседните балкански страни също са ни изпреварили – в Румъния има два, в Македония един и така нататък Виртуални оператори работят и в съвсем цяла Африка, в Иран, Афганистан.

„ В България над 300 снабдители оферират интернет и телевизия, а в това време телекомите са единствено три. Страната ни е на челните места по съответствие цена/качество на интернета и е парадоксално, че в мобилния сегмент конкуренцията не е по-голяма. Има място за нови играчи “, съобщи Петър Ризов, шеф на Нет 1.

За да съществува виртуалния мобилен оператор у нас, той ще би трябвало да употребява радиомрежите на някой от телекомите. В момента от обединяването водят договаряния и с трите оператора, разискали са концепцията и в Комисията за контролиране на известията и считат, че тя ще се реализира в най-скоро време.

" Икономиката на шерването е интелигентният новаторски метод на правене на бизнес, при който се пестят запаси, реализира се по-бързо развиване в интерес на потребителите с по-малко разноски за бизнеса. В основата на сполучливото развиване на телекомуникациите, освен в народен, само че и в международен проект, е процедура шерването на телекомуникационна инфраструктура и мрежи. Това ние вършим от доста време. Например, без значение, че работим на конкурентен пазар, предоставяме свързаности и оптични нишки на трите огромни мобилни оператора, на процедура на всички места, където изискат “, сподели Ангел Василев, изпълнителен шеф на „ Телекабел “.

По думите му посредством виртуалния мобилен оператор България може да се подреди измежду страните с най-бърз мобилен интернет в света.

Според шефа на Нетера Невен Дилков основаването на MNVO у нас ще донесе изгода на всички участници на пазара. „ За мобилните оператори ще докара до дейно потребление на потенциала на мрежите им. За крайния консуматор – новаторски и гъвкави услуги, за страната – опция за стабилно развиване на стопанската система. Затова откровено имаме вяра, че почналите диалози с мобилните оператори ще приключат сполучливо. “, съобщи той.

На въпрос дали виртуалният телеком ще предлага по-ниски цени от останалите, предствителите на обединието дадоха отговор, че към този момент не е евентуално. Те допълниха, че услугата ще е ориентирана към техните лоялни клиенти, само че не е лимитирана единствено до тях. Петте доставчика обслъжват общо 45 града и 200 села в 15 области на страната.

„ Всяка от петте компании е спечелила доверието на клиентите си в района, в който оперира. Добавянето на мобилна услуга към актуалните ни пакети ще увеличи още повече нашата конкурентоспособност “, сподели Петьо Георгиев , притежател и шеф на СКАТ.

Техническият шеф на Телесим Милен Минев добави, че обединяването на петте компании не значи обединение.

„ Ние сме идейно обединяване на 5 компании, които споделят обща цел за коопериране на експертиза, запаси и целеви пазари. Всяка от фирмите ще продължи да действа като настрана юридическо лице. Ние сме сътрудници, които споделят идентични ползи, а точно блян към по-бързо развиване на пазара и увеличение на потребителската задоволеност “, съобщи още той.

Представителите на обединяването не разкриха детайлности за съответни услуги, които плануват да дават, като обявиха, че ще дадат повече информация след приключването на договарянията с телекомите.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР